Page 177 - BİLSEM FİZİK ALANI YARDIMCI DERS MATERYALİ
P. 177
Tablo 3. Yoğunluk-doluluk oranı karşılaştırılması
ÖYG-1 - Katıhal Fiziği
Hücre
Kütle (g)
Hacim (cm3)
Yoğunluk (g/cm3)
Doluluk Oranı
Doluluk Oranı/Yoğunluk
sc
bcc
fcc
Doluluk oranının yoğunluğa oranı öğrencilere yorumlatılır. Yoğunluğun sadece katının kristal yapısına bağlı olduğu gibi bir yanılgı oluşmaması için “Farklı elementlerin atomlarının kütleleri ile hacimleri doğru orantılı mıdır?” sorusu yöneltilir.
Katıhâl fiziğinin çalışma alanları, teknolojideki yeri ve önemi, ilgili meslekler araştırılır. Süperiletkenlik, yarı iletken fiziği, pil teknolojisi, sensörler, fonksiyonel materyaller gibi katıhâl fiziğinin önemli çalışma alan- ları tanıtılır.
DEĞERLENDİRME
• Etkinlik karekodunu okutarak “Öz Değerlendirme Formu”nu indirip düzenleyiniz.
• Katıhâl fiziğinin teknolojideki uygulamaları ile ilgili afiş, slayt veya animasyon hazırlayınız.
• Oyun hamuru kullanarak Bravais örgü türlerini modelleyiniz.
• Bravais örgü türlerine en az birer örnek teşkil edecek görselde katı kristal yapıdaki malzemeleri listele- yiniz.
• Sıvı kristallere örnek veriniz.
• Amorf yapıdaki katılara örnek veriniz. Bu katıların belirli bir erime noktası olup olmadığını gözlemle- yiniz ve sonucu tartışınız.
EK ETKİNLİK ÖNERİSİ
Katıhâl fiziğinin önemli çalışma alanları anlatılır. Özellikle yarı iletken fiziği, elektronik ilişkisi ve bunun teknolojideki uygulamaları tartışılır. Yarı iletken fiziğinin en temel elemanı olan diyotlar tanıtılır. Breadboard (devre platformu) üzerinde basit, seri ve paralel diyot-ampul, diyot-LED devreleri kurdurulur. Seri bağlı diyot devreleri ile “Ve” mantıksal işlemi, paralel bağlı diyot devreleri ile “Veya” mantıksal işlemi yapılır. Görsel 6’da gösterilen lojik kapı devreleri ve işlevleri örneklerle açıklanır. Bilgisayar ve diğer mikroişlemciler için mantık devrelerinin önemi ve bu devrelerin nasıl çalıştığı anlatılır.
175