Page 264 - BİLSEM FİZİK ALANI YARDIMCI DERS MATERYALİ
P. 264
FİZİK
Transistör kullanarak yapılabilecek bir çalışma olan “Elektronik Mum”a, etkinlik karekodu okutularak ula- şılır. “Elektronik Mum” dosyasında yer alan malzeme listesi, devre şeması ve etkinlik yönergesi takip edilerek devre kurulur ve çalıştırılır.
DEĞERLENDİRME
1. Yarı iletkenlerin özellikleri ve kullanım alanları ile ilgili öğrencinin kavram haritası oluşturması istene- bilir.
2. Etkinlik karekodu kullanılarak “Özdeğerlendirme Formu’na, bireysel çalışmalarda Kontrol Listesi’ne, grup çalışmalarında Ürün ve Süreç Değerlendirme Formu’na” ulaşılır.
PROJE GÖREVİ
1. Dijital ortamda radyonun elektronik devre şeması araştırılır. Devre elemanları incelenir. Gerekli devre elemanları temin edilerek FM radyo alıcısı devresi kurulur.
2. Yarı iletkenlerin kullanıldığı alanlardan biri (Örneğin güneş hücreleri/pilleri, yarı iletken ince filmler, biyoetiket, biyosensör, ışık yayan diyot, fotokatalizör ve lazerler) seçilerek literatür (alanyazın) taraması yapılır. Meta analizi yöntemini kullanarak çalışman projeye dönüştürebilir. Meta analizi yöntemi, lite- ratürdeki bulguları belirlenen amaca uygun olarak toplayıp yeni çıkarımlar yapmaya fırsat verir. Yap- tığınız çalışmanın sonuçlarını amacınıza uygun şekilde yazınız. Çalışmanızı proje formatında yazarak bir yarışamaya başvurabilirsiniz. Çalışmanızı ulusal ya da uluslararası kongrelerde sözlü ya da poster bildiri şeklinde sunabilir, makale olarak yayınlanmasını sağlayabilirsiniz.
3. Sensörleri ve mikrodenetleyicileri kullanarak istediğiniz bir devreyi tasarlayınız. Kodlamalarla devreyi çalıştırınız. Devreler sanal uygulamalar üzerinden de oluşturulup devre ve kodlamalar sanal olarak test edilebilir. Yapay zekâ ve nesnelerin interneti uygulamaları çalışmayı zenginleştirecektir. Çalışmanın fark yaratan küçük orijinallikleri onu fizik, teknolojik tasarım ya da bilişim alanlarında yarışmalara başvuru adayı yapar.
4. Yarı iletken ince filmler elde etmenin pek çok yolu olsa da bunların içinde basit, ekonomik ve kullanışlı olmasıyla ön plana çıkan kimyasal depolama yöntemi fazla ekipmana ihtiyaç duyulmadan sınıfta uygu- lanabilir. Elektrikli bir ocak, birbirinin içine oturtulabilecek büyüklükte iki beher, termometre ve lam. Büyük beherde su bulunur ve çözeltinin bulunduğu beher onun içine konulur. Hatta tüm bunlara hiç gerek olmadan lamlar tek bir behere daldırılıp birkaç gün oda sıcaklığında bekletilerek filmler üretile- bilir. Kimyasallar için üniversitelerden yardım alınabilir. Ölçümler için yine üniversitenin ekipmanla- rını kullanmak gerekecektir. Kimyasallardan korunmak için gözlük, eldiven ve maske kullanılmalıdır. Isıtıcı kullanılan çalışmada çeker ocak kullanılması kimyasal gazlardan korunmayı sağlayacaktır. Her iki çalışmada da odanın havalandırılması gerekir. Kimyasal depolama yöntemini araştırınız. Kimyasal depolama yöntemiyle yarıiletken ince film üretiniz.
5. Öğrenciler, elektronik devreler hakkında sahip oldukları bilgiler dahilinde internetten araştırma yapa- rak programlar üzerinden sanal devre kurabilir. Ardından gerçek devreler kurulabilir. Öğrenciler oto- matik sıcaklık ölçer, nem ölçer, nabız ölçer, hırsız alarmı, yangın alarmı, karbonmonoksit alarmı gibi istedikleri bir devreyi tasarlar.
262