Page 278 - BİLSEM FİZİK ALANI YARDIMCI DERS MATERYALİ
P. 278

  FİZİK
  EK - 1
TOULMİN ARGÜMANTASYON YAKLAŞIMI DEĞERLENDİRME FORMU
Yönerge: Öğrencilerin oluşturdukları argümanlarda Toulmin argüman modelinin temel ögelerini oluş- turan iddia, veri, gerekçe, çürütme ve sınırlar ile değerlendirilir.
Bu ölçek Toulmin argüman modeli esas alınarak Erduran ve diğ., (2004) tarafından geliştirilen beş argümantasyon seviyesinden oluşan analitik çerçeveden esinlenerek geliştirilmiştir.1
Birinci seviyedeki argümantasyonlar en düşük seviyedir. Beşinci seviyedeki argümantasyonlar veri- lerle ilişkilendirilmiş iddialar gerekçelerle desteklenmektedir. Birden fazla çürütme ve sınırlılık içerir. Puanlama satırda belirtilen seviyeye ait puanlarla sütunlardaki değerin çarpımı ile yapılır. Buna göre ölçeğin alabileceği en düşük değer 15, en yüksek değer 45’tir.
ARGÜMANTASYON SEVİYELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE KULLANILAN ANALİTİK ÇERÇEVE İÇERİĞİ
 Argümantasyonun İçeriği
  Seviye Değerleri
 İyi (3)
   Orta (2)
   Geliştirilmeli (1)
   1. Seviye : 1 Puan
Basit düzeyde ifade edilmiş iddia/iddialar bulunmaktadır.
      2. Seviye: 2 Puan
İddialar verilerle desteklenmektedir.
          3. Seviye: 3 Puan
Verilerle iddialar arasındaki ilişki, gerekçelerle açıklanmak- tadır.
         4. Seviye: 4 Puan
Gerekçelerle birlikte, iddiaları çürütecek durumlar (karşıt iddialar) birden fazla çürütme ifadesi ile belirtilmektedir.
      5. Seviye: 5 Puan
Gerekçelerle desteklenmiş ve çürütmeleri belirlenmiş id- diaların hangi şartlarda kabul edileceğini bildiren sınırlılık- lar bulunmaktadır.
      TOPLAM
         1
Erduran, S., Simon, S. & Osborne, J. (2004). Tapping into argumentation: Developments in the application of Toulmin’s Argument Pattern for studying science discourse. Science Education, 88, 915- 933.
276
 








































































   276   277   278   279   280