Page 8 - Bronnen van de euritmie 2018.02.28.pdf
P. 8

Bronnen van de Euritmie IV
de euritmische vormgeving op harmonische wijze te verbinden. Het leren hanteren van dit vertolkingsmiddel vraagt om het gaan van een intensieve scholingsweg. Daarmee kan het vormen van het euritmisch klankgebaar tot beeld worden voor ieder vormgevingsproces in de euritmie.2
Een ander essentieel vermogen in het kader van het ‘hoe’, is de adembe- weging van het Ik. En meer in het algemeen, het scholen van de lichamelijk- heid. Dat wil zeggen, het vormen van het instrument en de sensibilisering ervan voor de krachten van de ziel. Ook hierop is in de voorafgaande Boe- ken in verschillend verband gewezen.
In dit vierde Boek komen deze thema’s aan de orde in het licht van een overzicht in vogelvlucht van de oefeningen en meditaties die Rudolf Steiner daarvoor bij de geboorte en verdere ontwikkeling van de euritmie gegeven heeft.
Onder het motto Scholingsmotieven in de euritmie worden in hoofd- stuk 1 acht oefeningen besproken die de geboorte van de euritmie marke- ren. Om te beginnen, de eerste zeven oefeningen die Rudolf Steiner gaf om zowel de bewegende als de sprekende mens in de euritmie tot ontwikkeling te brengen. (1.1.) Daarna volgt een eerste beschrijving van het IAO.3 Deze achtste oefening kan als het afrondende octaaf worden beschouwd volgend op de eerder besproken reeks van zeven. (1.2.) Een overzicht van alle acht oefeningen rondt het hoofdstuk af. (1.3.)
Hoofdstuk 2 behandelt zeven euritmische meditaties. Het zijn: de IAO-me-
2 Zie o.a. Boek I, hoofdstuk 4, De uitvoeringspraktijk van de euritmische klankgebaren en de euritmische dierenriemgestes.
3 Deze oefening is zo fundamenteel voor de ontwikkeling van de Euritmie dat zij in de context van elk van de hoofdstukken van dit 4e Boek aan de orde komt. Voor meer aspecten van de IAO-oefening, zie Werner Barfod, ‘Erleb- nisse bei der Gestaltung der Metamorphosen-Reihe von IAO: (i) Die Ur- Übung an der Gestalt: IAO; (ii) IAO mit Sprung; (iii) IAO im See- len-Welt-Ausdruck; (iv) IAO in der Zeitdifferenzierung; (v) Der Mensch im Geschichtsverlauf mit IAO; (vi) IAO in Verbindung mit der Weltseele; (vii) IAO als Ausdruck der Trinität und der Hierarchien’ in: Hoofdstuk C-7, van Die Herausforderung der Eurythmie im 21. Jahrhundert in Ausbildung und dramatischer Gestaltung, Verlag am Goetheanum, Dornach, 2011. Voor een perspectief op de reikwijdte van het IAO, zie ook ‘IAO-Metamorphose und der Grundstein-Spruch Rudolf Steiners’, ibid. Verder ‘Eurythmie in Rudolf Steiners plastischer Gruppe – IAO klingt in ihr und im ersten Goetheanum’, hoofdstuk C-8, ibid.
824


































































































   6   7   8   9   10