Page 61 - Rutes de llegendes i rondalles
P. 61

12
66
Parc d’Olèrdola
Una mica més endavant arribem a la cova dels Segarulls, on s’han trobat un bon nom- bre de pintures rupestres. La UNESCO va declarar Patrimoni de la Humanitat totes les pintures rupestres de l’arc mediterrani, incloses aquestes.
3. Fondo de la Vall
Ara ens endinsem al fondo de la Vall, tot prenent la direcció sud-oest. Una cabana de pedra ens serveix de  ta per si volem agafar un camí a la dreta que ens portarà a dalt de la cinglera, on trobarem la font de l’Amet- lló i les balmes de Can Ximet i de Castellví —just a tocar de l’anterior—, ambdues amb pintures rupestres i possiblement habitades des de l’edat del bronze  ns al segle XII.
4. Forn de calç
Seguim el nostre camí per la part inferior del fondo i, davant de Can Ximet, tot just al costat d’unes vinyes, trobem la font de l’Avellaner. Continuem avançant i el camí planer s’acaba davant de Can Castellví, que deixem a la dreta. Toca pujar una mica per arribar a un forn de calç de grans dimen- sions. Ja sabeu que la calç s’obtenia en coure la pedra calcària a altes temperatures i, encara no fa gaire temps, s’emprava per emblanquinar i desinfectar a la vegada.
Ara afrontarem la pujada més forta de tot el recorregut, que ens permetrà gaudir d’unes vistes excel·lents de la plana penedesenca amb les formes arrodonides de les munta- nyes de Montserrat al fons.
Estem voltant el conjunt d’Olèrdola i pas- sem prop de l’església romànica de Sant Miquel, que s’alça a la nostra esquerra. Ens quedarà poc per completar l’itinerari quan trepitgem el pla dels Albats, tota una munió de tombes antropomorfes excavades a la roca, algunes de molt petites, ja que s’hi enterraven els albats —nens que morien de petits, sense encara ús de raó—, un costum molt habitual en l’època medieval.
3
























































































   59   60   61   62   63