Page 75 - Rutes de llegendes i rondalles
P. 75

2
2. Sant Jeroni de la Murtra
Les  tes de l’SC-L 144 ens fan passar per sota l’aqüeducte i, quan arribem a un tren- call, agafem la pista de l’esquerra, que ens portarà a la carretera de terra que passa per davant de Sant Jeroni de la Murtra. Si seguim per la dreta, arribarem al cenobi en poca estona, deixant enrere una creu de terme, les restes de l’ermita de la Miranda i la font del Lleó.
Mentre passegem per aquest espai d’interès natural, si parem atenció, podrem observar esquirols, garses i cucuts reials o sentir el cant del mussol, la mallerenga i el gaig.
Sant Jeroni de la Murtra és un monestir que va ser fundat el 1416 pel mercader barce- loní Bertran Nicolau, benefactor de l’orde dels jerònims, que es van traslladar des del Mont Olivet, a Sant Pere de Ribes,  ns aquí. L’estructura, d’origen gòtic, ha sofert mol- tes transformacions amb el pas del temps. Va ser habitat pels monjos  ns al 1835, any en què va ser cremat. Avui dia, per voluntat d’una de les seves propietàries, Francesca Güell (1885-1976), és un recinte on es pro- mou la solitud i el silenci. També es vetlla per la seva restauració i, sovint, s’hi ofereixen activitats culturals. L’Associació d’Amics de la Murtra dona suport en aquestes tasques.
Però la història del monestir és llarga i sin- gular. A les seves estances s’hi van allotjar reis com Joan II d’Aragó i Carles V, entre d’altres. Els Reis Catòlics hi van rebre Cris- tòfor Colom, i podem veure representades les seves  gures al claustre, l’espai més interessant, així com nombrosos escuts de cases nobles i personatges diversos, ja que tothom que feia una aportació econòmica al cenobi s’hi volia veure re ectit.
3. El serrat de les Ermites
Deixem enrere el monestir i seguim les marques del GR 92, que aquí coincideix amb el conegut Camí de Sant Jaume. A pocs metres, en lem una pujada un xic costeruda que ens durà  ns al coll de la serra de Can Mas, des d’on gaudim d’una magní ca panoràmica de la vall, des del mar  ns al serrat de les Ermites, que deu el seu nom a la presència de les ermites de Sant Onofre i Sant Climent.
4. Ca l’Alemany
Des del coll, a mà dreta, en lem un corriol
que careneja en direcció al turó de la Creu
de Montigalà. Arribem a una esplanada on
s’ajunten diversos camins; al vessant nord
hi ha uns blocs de granit que ens serveixen com a mirador de la vall. Hi podem perce-
bre indicis de l’activitat agrícola que es va desenvolupar en aquest indret, gràcies a les feixes abandonades que es dibuixen en l’es- tructura del terreny.
El corriol ens porta cap a una pista; més endavant, hem d’agafar un trencall a la dreta que ens conduirà a les ruïnes de l’antiga masia de Ca l’Alemany. Per les res- tes visibles de la seva estructura, podem deduir que fou una gran casa senyorial. Unes excavacions a prop ens permeten conèixer l’existència d’una vil·la romana sobre la qual s’hauria construït la masia.
Continuem pel marge esquerre de la riera i, en molt poca estona, arribem al punt de partida.
82 Parc de la Serralada de Marina

















































































   73   74   75   76   77