Page 23 - Bilfamiljen
P. 23

Två automobilhandlare förenas – Förenade Bil är fött
Den fjärde februari 1921 grundades Förenade Bil Aktiebolaget i Malmö. I efterkrigstiden fanns det inte plats för två dominerande automobilhandlare i Malmö och det ledde till en sammanslagning. Vid den tiden var familjen Söderström inte inblandade i verksamheten utan det ägde rum först sex år senare då Allan Söderström anställdes i företaget. Sedan dess har Förenade Bils och familjen Söderströms historia varit tätt sammanlänkade.
Ursprunget till Förenade Bil var att två välrenom- merade grosshandlare i Malmö, Nils Winkler och Wilhelm Sonesson, hade insett att bilismen var fram- tidens melodi och därför startat bilavdelningar i sina företag och skaffat agenturer för olika bilmärken. Men i efterdyningarna av första världskriget var markna- den för sådana lyxprodukter inte den bästa och man slog därför samman automobilavdelningarna i ett nystartat bolag. Man skrev också ett köpebrev mellan
Förenade Bil och Motorindustri AB, vilket gav det
nya företaget dess första lokaler vid Östra Tullgatan
i Malmö. I detta köp medföljde Motorindustris agen- turer bl a för tyska N.A.G. och Brennabor personauto- mobiler. Från AB Wilh. Sonesson & Co:s bilavdelning kom de amerikanska agenturerna för Dort och Marmon personautomobiler samt för Federal lastautomobiler.
Det gick rent allmänt inte så bra för bilhandeln och man satt dessutom med ganska stora lager. Därför övervägde de att lägga ner verksamheten men efter- som de först och främst behövde bli av med sina lager bestämde herrarna sig för att göra gemensam sak och Förenade Bil bildades som nu kunde representera fyra personautomobilmärken och ett lastautomobilmärke.
När Förenade Bil Aktiebolaget i Malmö, den 4 febru- ari 1921 skrevs in i Kungliga Patent- och Registrerings- verket stadgades att bolaget skulle ha ett aktiekapital på mellan en halv och en och en halv miljon kronor,
en för tiden synnerligen ansenlig summa. Det teckna-
      Reklamblad för tyska Brennabor Typ S och amerikanska Dort Six.
19
1920-talet
           






















































































   21   22   23   24   25