Page 66 - Bilfamiljen
P. 66
1950-talet
En gyllene tid för bilismen – och för Förenade Bil
1950-talet var decenniet när bilarna blev folkligt i Sverige. Vart och varannat hushåll skaffade bil. 1950 var antalet registrerade personbilar i Sverige drygt 250 000. Mot slutet av årtiondet rullade drygt en miljon bilar på våra vägar.
Familjen Söderströms vänskap med direktör Grewenig och BMW visade sig bli mycket värdefull. 1951 körde Hanns Grewenig själv hela vägen från München till Bjärred för att visa upp BMW 501. Det var en prototyp försedd med en sexcylindrig motor.
– Jag var bara tretton år när jag fick backa in den stora bilen uppför infarten till vår villa i Bjärred, berättar Lars Söderström. Jag minns att jag var mycket, mycket stolt och kanske är det därför den stora BMWn alltid legat mig väldigt varmt om hjärtat.
Detta besök i familjen Söderströms vackra villa blev startskottet för Förenade Bils roll som importör av BMW. Vid middagsbordet gjordes detaljerna upp om det framtida samarbetet som innebar att man blev såväl generalagent som återförsäljare. Så snart produktionen av BMWs nya flaggskepp var igång åkte Lillemor och Allan personligen ner till München och hämtade hem de första exportbilarna till Sverige.
Expansion följde och 1953 hade Förenade Bil filia- ler i Stockholm, Norrköping, Jönköping, Göteborg och Uddevalla. Dessutom nio försäljningskontor i Lund, Eslöv, Trelleborg, Alingsås, Linköping, Trollhättan, Nynäshamn, Södertälje och Norrtälje. Utöver detta hade man inte mindre än 47 auktoriserade återförsäljare.
För att möta den ökade efterfrågan och kunna serva alla enheter behövdes nya lokaler. I Malmö, på Östra Tullgatan, utvidgade man genom att den låga enplansbyggnaden från 1920-talet ersattes med ett
modernt bilkomplex i flera våningar. Samtidigt upp- fördes en stor anläggning för importverksamheten i hamnen.
På familjesidan hände det också saker. Barnen växte och äldste sonen Jan hade startat en cykelklubb i Bjärred. Den hette Navet. Under krigsåren användes ett stort grönområde som gränsade till Söderströms villa som sommarläger. Hit skickade Lunds kommun barn från staden som behövde få lite lantluft och sommarlov. Här hade Navet sitt ursprung och det cyklades från morgon till kväll på den cykelcrossbana som bröderna Söderström ordnat. Området köpte Allan efter kriget när verksamheten lagts ner.
Efter skolåren i Bjärred blev det Katedralskolan
i Lund som fick svara för Jans och Lars utbildning (liksom alla andra barn i Bjärred). För Lars del före- togs gymnasiestudierna på Spyken, också i Lund. Där lärde han känna sin blivande fru Marje, som hade en bakgrund som krigsflykting från Estland.
– Men studierna gick inte så bra så pappa skickade mig i mitten på 50-talet till en skola i St Gallen i Schweiz, där man tog emot internationella studenter. Målet var att jag skulle lära mig tyska språket ordent- ligt, berättar Lars Söderström. När pappa kom och skulle hämta mig efter läsårets slut kom han i sin specialbyggda sportbil.
Eftersom BMW inte kommit igång med någon sportbil vid den tiden åkte Allan till England och besökte en fabrik som hette Frazer Nash. De byggde 12 stycken bilar av en exklusiv modell som hette Mille Miglia. De satte honom på en stol och mätte hur långa hans ben och armar var och utifrån det byggde man en bil som var måttbeställd för honom. Den har
62