Page 82 - Bilfamiljen
P. 82
1950-talet
Förenade Bil satsar på kollektivtrafik
Det visades stort intresse för den helt nya bussmodellen, Leyland Tiger Cub, vilken Förenade Bil demonstrerade på Omnibussägareförbundets Jubileums- kongress i Jönköping. Efter kongressen följde pressvisning i Stockholm samt utställningar med demonstrationer på ett antal orter i landet.
Stockholmstidningen skriver den 4 juni 1953:
Kan bussresan bli billigare?
Svenskarna, som när det gäller person- bilar, gått in för en spartansk livsföring och nöjt sig med förhållandevis billiga småvagnar, har länge levt över sina tillgångar, när det gäller droskbilar och bussar. Vi fick en tankeställare, när Förenade Bil på tisdagen demonstre- rade en engelsk buss från världens för- modligen största tillverkare av tunga fordon, Leyland.
Denna mekaniskt sett ytterst avan- cerade och erkänt solida buss kostar i det engelska utförandet, som visades, ca 80.000 kr, men eftersom tullen är 15 procent på en sådan bjässe, kan man bygga en något inventiösare katrineholms-kaross för samma pris. När man ser hur pass bra man åker i en 80.000-kronorsbuss undrar man om det verkligen skulle vara nödvändigt med vår svenska lyxstandard med
bussar som kostar från 100.000 till 150.000 kr? Behöver en buss vara lika inventiös som ett atlantflygplan?
Frånsett den engelska klädseln med brokigt tyg á la torparvästar, fyllde Leyland ”Tiger Cub” mycket högt ställda anspråk. Den rymmer de 44 personer och en 5-liters dieselmotor om 90 hkr, med en bränsleförbruk- ning under två liter per mil, gav en fart långt över den lagliga. Motorn
var placerad som liggande pannkaka under golvet och man lade märke till att den – den första vi har sett – hade reglerbart insprutningsförlopp, vilket betyder att man kan ställa in för mjuk gång och för ekonomi ungefär som i en bensinbil med automatisk tändför- ställning.
Fabrikationen vid Leylands fyra
fabriker sköts av 10.000 man, av vilka
17 på 100 enbart är till för kontroll.
Man har uppmätt cylinderslitage av
endast 4/100 mm efter 16.000 mils
körning. Fjädrarnas blad är behand-
lade i en maskin som skjuter mäng-
der av små stålkulor mot bladen och
hamrar ut dem till sådan slitstyrka, att
ingen Leylandbuss har haft något fjä-
derbrott efter kriget. Det var för övrigt
en sådan buss som vann bussklassen i
det nyligen körda holländska Tulpan-
rallyt. Sign. Mike ■ nya Leyland Tiger Cub.
78
Även den populära tidskriften TEKNIK FÖR ALLA bevakade pressvisningen av