Page 22 - Countrysmart - Nr 5 - 2019
P. 22
CONTRYSMART • MAT
Gås med
sås och krås
Ingen november utan gås! Gäller särskilt i Skåne, och tre rätter ska det vara. Tradi- tionen har en lång historia, och gåsen har sig själv att skylla när Mårten närmar sig i kalendern. I alla fall enligt sägnen.
Själva högtidsdagen Mårtensafton var ursprungligen Mårtensmässan, och den firades förr i hela Sverige. Idag är det främst Skåne som gäller för gås med krås och andra tillbehör.
Högtiden firas på liknande sätt i Danmark (Mortens aften) och i Europa, främst i Tyskland och Frankrike. Mårten har fått sitt namn efter helgonet Martin av Tours som man firade förr i tiden den 11 november.
Han var ursprungligen en romersk soldat från det område som idag är Ungern, och som hade konverterat till kristendomen. För att omvända befolkningen till kristendomen gjorde Martin många missionsresor genom västra och centrala Frankrike. I den franska staden Tours ville ortsborna göra honom
till biskop, men enligt sägnen var Martin själv inte lika intresserad eftersom det för de med sig ett alltför stort ansvar. För att undkomma ortsbefolkningen i Tours gömde sig Martin bland en flock med gäss, men de kacklade gässen avslöjade honom, vilket ledde till att Martin blev utsedd till biskop ändå och senare även ett av Frankrikes skyddshelgon. Gässen äts således som straff för att de avslöjade honom, och händelsen lär ha utspelat sig just den 11 november år 371 e.kr.
En klassisk gåsamiddag innebär att man äter svartsoppa som förrätt, därefter gåsen, och till sist skånsk äpplekaka som dessert. Meny skapades av krögaren på Piperska muren i Stockholm under 1850-talet. Kom- binationen blev populär och övriga krögare var inte sena med att ta efter. Innan den klassiska Mårtensmenyn kom till Skåne åt man lutfisk till förrätt, följt av själva gåsen och avslutningsvis risgrynsgröt till efterrätt.
22
22
COUNTRY SMART
COUNTRY SMART