Page 104 - Counrysmart-Nr 2-2019
P. 104

COUNTRYSMART • HELENA VON ZWEIGBERGK
   104
COUNTRY
SMART
stå varför, bortsett från den lilla stunden av någon slags glädje och triumf när till exempel en glosögd bulldoggsvalp i keramik blev hennes på en lopp- marknad i Nice. Till ett galet högt pris som hon helst mörkade, och så snart den var hennes kom osäkerheten. Glädjen försvann. Var den fin? Eller ful? Ut på Facebook och kolla vad vännerna hade att säga.
– Så här efteråt vet jag inte varför jag köpt den, och inte heller varför jag sökte bekräftelse för mitt handlande.
Priset på hunden avslöjar hon i sin bok ”Grejen med saker” och där berättar hon om sitt förhål- lande till saker. Som hon har gott om, men som hon efter skilsmässa och flytt har lyckats reducera till ett bestånd som är greppbart. Bildligt talat.
– Äntligen har är det jag som har makten över sakerna. Förut var det tvärtom. En slags materiell bulemi, som styrde mitt beteende. Och det är ett
beteende som jag är, eller var, långt ifrån ensam om. Materiella ting och konsumtion styr tillvaron för de flesta människor i vår kultur, medan jordens resurser sakta sinar.
Känslor, behov av den trygghet som vi hoppas att saker ska ge, vinner över förnuftet. Ett resone- mang som Helena von Zweigbergk och Cilla Ram- nek resonerade kring i radioprogrammet ”Oför- nuft och känsla”.
– Det ledde vidare till beslutet att göra en bok i ämnet. Om varför vi vill ha så många, och varför vi aldrig blir nöjda? Inte ens när vi äntligen kan skaffa något som vi önskat oss länge. Hur vi förhål- ler oss till de ting vi valt att skaffa oss, och hur det plötsligt kan kännas som en befrielse att bli av med dem på en loppis eller återvinning.
Förhållandet till saker är för de flesta både per- sonligt och privat, och medvetenheten om att vi signalerar tillhörighet, status och livsstil är stor.
   






















































































   102   103   104   105   106