Page 25 - Counrysmart-Nr 2-2019
P. 25

 Redan som liten såg hon gracen i den galopperande flocken, harmo- nin hos de betande stona med sina gängliga föl och kraften hos regeran- de hingstar. Hästarna fortsätter att ha sin givna plats i Ann-Margrete BClaréns målningar.
eundran, respekt eller härlig hän- förelse – hästar berör och impo- nerar på ett alldeles särskilt sätt. Ridsporten växer, och engagerar allt fler företag inom jordbruk och näringslivet. Företag ser effekter av
sponsorskap, och allt större intressen kretsar kring hästen i allt från avel till produktutveckling. Men för Ann-Margrete fortsätter de att vara just häs- tar med sin styrka, elegans och klokhet. Helst i det öppna landskapet, där de rör sig i samspel med miljön och naturen.
– Inte minst är de sensuella! Sättet att röra sig, och hur de vidrör varandra. Jag kan betrakta dem hur länge som helst, och de finns alltid med mig på ett eller annat sätt och var jag än är, säger Ann- Margrete.
När hon är i sin ateljé på Bergengrenska går- den hemma i Simrishamn är de med henne från sin plats på väggarna, dukarna och staffliet. Från hennes palett växer de fram, de galopperar under penslarna i tusen nyanser av vitt, grått och svart. Spetsade öron, virvlande hovar och tätt intill var- andra. Utan att trängas galopperar de rakt ut ur målningen, ibland med ett avtryck av en guldglän- sande hov. Så dundrar flocken förbi, men är ändå kvar att betrakta. Om och om igen. I ateljén, eller i ett hem hos en ny ägare efter en vernissage och utställning. Och det är med konstverk som med hästar, det kan vara svårt att skiljas från dem.
– Jo, det händer att det känns extra viktigt ibland. Och då känns det alltid bra när ett verk kommer till rätt ägare. Då är det med en speciell glädje jag skiljs från en målning. Det känns som att dela den med någon.
Delar med sig av sin konst gör också Ann-Mar- grete i flera sammanhang. I Simrishamn har hon släppt flera av sina hästar fria på några av stadens elskåp. Ett resultat av ett projekt där lokala konst-
närer bjöds in att förvandla elskåpen till konst- verk. År 2017 målades 30 elskåp av 16 konstnä- rer. Förra året fick ytterligare skåp sin grå vardag konverterad till nytt liv i sprakande färger. Och på elskåpen på Allgatan och Järnvägsgatan spränger svarta hästar fram i all sin kraft. Laddat!
Elskåpsrundan blev snabbt en snackis, och besökare kan ta sig en runda med en karta över Österlen Electric Totem i handen. Det hela har kommit till tack vare projektet Street Art, med Ann-Margrete Clarén som ordförande, i sam- arbete med Österlen Kraft och med bidrag från Simrishamns kommun, Kultur Region Skåne och Sparbanken Syds Stiftelse. Mer av det är på gång under 2019. Som ytterligare ett exempel på Ann- Margrete engagemang sig i det lokala kulturlivet.
Ett annat är hennes lust att se Simrishamn lysa extra mycket när Österlen är som mörkast. När det är dags för det årliga Österlen lyser under Alla helgons helg, och byarna tänder marschaller och bjuder på massor med program, ser Ann-Margre- te med flera till att det finns konst på stan. Senast
visade 36 utställare måleri, keramik, skulptur samt guld- och silverarbeten i butikernas fönster. Idén fick hon för sex år sedan.
– Simrishamns stad har ingen konsthall, därför gör vi staden till en konsthall.
Smart, så klart. Och omtanken om kultur och kärleken till hästar visar hon också i hästars verk- liga liv. Mindre lyckligt lottade hästar som råkar illa ut behöver rehabilitering, och det kostar peng- ar. En lokal kraft samlar in pengar till föreningen ”Hästars värn” och Ann-Margrete och konstnärs-
CONTRYSMART • KONST
   ”Från hennes palett växer de fram, de galopperar under hennes penslar i tusen nyanser av vitt, grått och svart”
 COUNTRY SMART
25
  

















































































   23   24   25   26   27