Page 148 - Countrysmart Q1-2024
P. 148

COUNTRYSMART • LOUISE BOIJE AF GENNÄS
  – Inom familjerna talar de inte med varandra om de vik- tigaste sakerna. När någon vill prata är man inte tillräcklig intresserad av att lyssna, eller så ”hinns det inte med” vil- ket jag tror är vanligt idag. Man blundar för tonåringens ätstörning och vill inte höra att den musikbegåvade sonen nobbar den fina musikskolan. En annan son fuskar i skolan och då hoppas man att det ska ”gå över”.
När en av sönerna Blomberg bestämmer sig för att komma ut som gay åstadkommer det inte några större reaktioner utom från pappa Gabriel, som har svårt att hantera situatio- nen. Återigen saknas samtalet, själva förutsättningen för att förstå en annan människa.
– Vi lever lite i parallella
världar i samhället idag. Me-
dierna påverkar och styr vår uppfattning och attityd istället
för att vi diskuterar med var-
andra. Det är i samtalet möjligheten till förståelse och utveckling finns, både inom familjen och i alla andra slags relationer. Motsatsen till det levande samtalet - att se familjer på restaurang med barn som har hörlurar och padda medan de äter bredvid sina föräldrar – tycker jag är fruktansvärt sorgligt.
Riktigt så långt går det inte hos Blombergs och Grahns, men katastro- fen kommer ändå nära när två av de vuxna – en från vardera familj - möts i sitt gemensamma intresse för musik och blir passionerat förälskade i varan- dra. Hur det slutar för Julia och André ska inte avslöjas här. Men sista ordet är sagt, boken tryckt och releasefesten spi- kad.
– Jag kan hålla på hur länge som helst med redigeringen. Upprepningar, syftningar och överflöd av ord ska bort, författandet är så mycket mer än enbart det lustfyllda skrivandet. Men det är
”Louise Boije af Gennäs är känd som författare, men hon ägnar sig också åt musik.”
viktigt att kunna sätta punkt också, det blir ändå aldrig perfekt. Jag har skrivit tretton romaner samt en guidebok och det är samma process varje gång.
Nu alltså senast Stjärnfall, och den är inte en ren uppföljare till Stjärnor utan svindel. Men det finns ändå kopplingar till succéromanen som firar 25 år.
– Stjärnfall har fokus på nutiden och de nya karaktärerna. Allt kretsar kring familjerna Blomberg och Grahn och deras liv. Helger och högtider är fort-
farande viktiga och Halloween finns numera med. Miljö, klimat och kriget i Ukraina har kommit in i bilden. Men frågan kvarstår: hur liberala är vi egentligen under ytan?
Att det är musiken som för Ju- lia och André samman är ingen slump. Louise Boije af Gennäs är känd som författare, men hon ägnar sig också åt musik och har en stor sångröst. Inför förra julen spelade hon in en skiva med jul- sånger från the American Song- book till förmån för Stadsmissi- onen och drog in strax under en miljon kronor till utsatta kvinnor och barn. Mer musik finns nu på agendan, och Stjärnfall ges ut till- sammans med ett soundtrack på fjorton låtar till boken som kom- mer att läggas upp på Spotify i slutet av augusti. Sedan blir det livespelningar och bokprat i kom- bination, med Louise som solist. Bandet leds av gitarristen Richard Krantz och Louise har själv valt ut låtarna. Först ut för allmänheten
är en spelning på Bokmässans AW den 22 september.
– Jag älskar att sjunga och ser så mycket fram emot det här. Givetvis blir det ett livegig med låtarna på bokrelea- sen i augusti också.
Men vänta lite, har inte de båda ka- raktärerna från Stjärnor utan svindel följt med till Stjärnfall? Visst är det så: både Sophie, som för 25 år sedan lämnade sin man Lucas och sålde vil- lan i Stocksund för att leva lesbiskt i en våning – inte lägenhet - på Söder, och hennes radikalfeministiska flickvän Kaja är tillbaka. I Stjärnfall har Sophie fått rollen som klok och erfaren kusin till Julia Blomberg, men hur hennes förhållande till Kaja numera ser ut ska inte heller avslöjas här.
Och Sophies två golden retrievers i Stjärnor utan svindel, är de också häm- tade ur Louises verklighet?
– Vi har två svarta labbar som är all-
    148
COUNTRY SMART
  











































































   146   147   148   149   150