Page 19 - Countrysmart Nr 4-2022
P. 19
HAREN KNACKAR PÅ
Påskharen är nästan lika gi- vet på påsken som påskäg- gen. Hos vissa är det också påskharen som kommer med de godisfyllda och de- korerade äggen. Med åren har det blivit en tradition, men den har helt klart historiska förtecken.
Påskharen dök upp i tyska Heidelberg redan i slutet av 1600-talet. På 1850-ta- let fick den stort genomslag då godis- och leksaksindustrin gick ut på bred front och upphöjde påskharen som påskens ultimata symbol. Tyskarna började även vid den här tiden tillverka påskkort - ofta med motiv på påskharen.
Ungefär vid samma tid tog invandra- de tyskar med sig traditionen till Sveri- ge men fick inget större mottagande. På våra påskkort byttes påskharen ut mot andra motiv som kycklingar, höns och
tuppar.
I stället har påskharen fått störst ge-
nomslag på svensk mark i form av chok- lad och marsipan.
Men tillbaka till 1600-talet. Hur tänk- te man där och då? Sannolikt associera- de man haren med sin legendariska fort- plantningsförmåga och därmed symbol för överflöd och fruktsamhet. En tolk- ning är därför att haren förknippas med påsken och andra ritualer för att fira li- vets återkomst efter vintern.
Det är också därför som haren för- knippas med ägg. Vilket också lett till att barn lätt missuppfattat harens gärning med att det är den som lagt äggen. Men då och då ”värper” den ändå ägg. Att gå på äggjakt blir allt vanligare även i Sve- rige. Barnen får då leta efter en massa små ägg som påskharen har gömt på oli- ka ställen i trädgården.
Världens mest berömda hare är nog Peter Rabbit. Han gjorde premiär i The Take of Peter Rabbit 1902 i berättelsen av brittiska barnboksförfattaren Beatrix Potter. Sedan följde ytterligare fem böck- er. Idag syns han på handdukar, tehuvor och muggar. Samt så klart - äggkoppar.
Foto: Kristina Fröling
”Med åren har det blivit en tradition, men den har helt klart historiska förtecken.”
COUNTRYSMART • PÅSK
19
COUNTRY SMART
19