Page 72 - Countrysmart Nr 4-2022
P. 72
COUNTRYSMART • DESIGN
Iutställningen kretsar han kring den kreativa processen och den personliga resan genom fem de- cennier. Här visar han en helt ny sida av den välkända arkitekten där han delar med sig av miss- tag, lärdomar och framgångar. Men vä- gen till framgång har inte alltid varit helt rak, inte ens självklar. Och just på väg är den flerfaldigt prisbelönta arkitekten un- der intervjun där han sitter i bilen med högtalartelefonen påslagen. Bilen rull- lar söderut från Göteborg mot Malmö, där veckans inspelning av den populära tv-serien Husdrömmar ska ta plats.
– Det är det bästa som finns, att prata i telefon när man kör bil, säger 71-åringen. Han har vant sig vid tanken på att vara hela Sveriges arkitekt och mysfar- bror. Att bli igenkänd och stoppad på
stan känns bara positivt.
– Jag är inte säker på att jag har för-
ändrats överhuvudtaget i min yrkesroll. Men jag har förändrats som person. Ti- digare var jag inåtvänd, nu är jag extremt utåtriktad. Det har skett i små steg och jag har inget bra svar på hur det gick till.
Sedan har han det ändå, ett bra svar alltså:
”Han har vant sig vid tanken på att vara hela Sveriges arkitekt och mysfar- bror. Att bli igen- känd och stoppad på stan känns bara p o s i t i v t .”
– Jag har märkt att om man besvarar ett leende så öppnar folk upp sig. Jag har fått öva mig på det. Till sist har jag blivit mindre rädd. Numera hamnar jag ofta i situationer där folk tror att de redan kän- ner mig och därför börja prata. Sedan upptäcker de snabbt att jag är samma person till vardags som på tv.
Gert Wingårdh må vara bohuslän-
ningen personifierad, men faktum är att han har ett utbrett rotsystem i den nord- västskånska myllan.
– Min farfars far, August Wingårdh, var en av konsulerna i Helsingborg. Han hade sex söner och en dotter som i sin tur fått barn och barnbarn. De flesta bor kvar i trakten så jag har mycket släkt där nere som heter Wingårdh.
Det var samme August som 1896 lät bygga sommarbostaden Villa Ekeliden på stranden nedanför Sofiero slott. Men villans höga torn störde utsikten från slottet vilket irriterade kungen, Oskar II. Han ville att August Wingårdh skulle riva villan, men inget hände förrän 1905 då prinsparet Gustav VI Adolf och hans Margareta fick Sofiero i bröllopsgåva.
– Det löste sig så, att prinsen lät riva tornet och innan dess gav han August en dubbelt så stor tomt lite längre bort. Där byggde August ett nytt hus, Villa Sol- backa, säger Gert Wingårdh.
Nu får Gert Wingårdh själv njuta av den obrutna utsikten från slottet. Under säsongen 2022, med start 5 maj, visas arkitekturutställningen ”100% Win- gårdh?” som är en tillbakablick över fem decenniers skapande.
72
COUNTRY SMART