Page 97 - Countrysmart Nr 4-2022
P. 97

COUNTRYSMART • KRYSSNING
   Historik
En ny era i passagerartrafiken mellan Finland, Åland och Sverige inleddes på sommaren 1959, då den första bilfärjan S/S Viking sattes i trafik av det nybildade bolaget Vikinglinjen AB med den åländske sjökapte- nen Gunnar Eklund som initiativtagare. Så bejublade har dock de rödvita fartygen inte alltid varit. I början var de så kallade Ålands- färjorna mest kända för billigare öl och mat än på fastlandet.
Viking Lines karakteristiska röda färg kom
till 1964. Rederiets ledning hade ett möte på Sölvesborgs stadshotell när fartyget Apollo var under byggnad. Konkurrenternas färja
– Ålandsfärjan – var gul och Viking var blå, så man bestämde att låta måla Apollo röd. Inga färgprov fanns till hands, men redaren Carl Bertil Myrstens fru Britt-Marie och hans syster Inga Gattberg plockade fram sina läppstift ur handväskorna. Några streck ritades på en bit papper innan man kunde enas om att Ingas mörkare läppstift var snyggast. Man tog sedan ”färgprovet” till ett laboratorium där man lät måla upp nyansen på en bit plåt. Viking Lines röda färg kommer alltså från läppstiftsfärgen ”Mexican Fire” och nyansen har även marknadsförts som Apollo-röd.
Viking Lines logga ”NG LI” är välkänd, och det sägs att den gjordes av ett gäng arkitekt- studerande i Tammerfors vars huvudsponsor var Viking Line. De hade gjort loggan i form av en bildekal som skulle omvandlas till reklamannons, men då den skulle placeras i tidningen uppstod problem med att få Viking Lines namn att rymmas. Någon kom på den lysande idén att klippa ut den mittersta biten och ”NG LI” blev resultatet. Enligt ryktet fick studenterna en ölkorg som ersättning och ytterligare en då de gnällde över att rederiet började använda deras påhitt som logga.
Det är en rolig historia men det är en skröna. Loggan skapades i mitten av 1980-talet
av svenska reklambyrån Rönnbergs. Men skrönan är roligare. Däremot är historien om Viking Lines röda färg både rolig och sann.
www.vikingline.se
     COUNTRY SMART
97
  






















































































   95   96   97   98   99