Page 68 - Karl Fredrik Special-2023
P. 68

 KARL FREDRIK!
Karl Fredrik delar i varje nummer
med sig av livet på gården, i trädgården och det som händer i stort och smått.
Karl Fredrik Gustafsson är florist, kreatör, föreläsare och inspiratör. Han har också butiken ”Karl Fredrik på Eklaholm” på Österlen. Och en egen TV-serie på TV 4.
 COUNTRYSMART • KARL FREDRIK PÅ EKLAHOLM
NR 5-2020
Att bli kär i ett spanskt 800-årigt olivträd som ska sågas ner, och att sedan få det uppgrävt och fraktat till Sverige, det är inte
helt lätt. Men det går! Och om man är 800 år måste man ju ha sett och hört väldigt mycket, och mest roligt. Men så klart också krig och elände, och tänk ändå vad fint att på äldre dar få komma till vackra Österlen. Lite kallare än Spa- nien, men bara att få se rapsen blomma är resan värd. Det är precis vad det gamla namnlösa olivträdet får göra just nu, att njuta av Österlen och den för- trollande rapsblomningen. Nu tänker ni kanske att jag är galen och att det där inte kommer gå vägen!? Det första är rätt och det andra är fel, vi ska göra allt som står i vår makt för att detta vackra och ståtliga olivträd ska må så bra som möjligt på vår skyddade innergård här på Eklaholm! Den här sortens olivträd tål dessutom under kortare perioder ner till -17 grader, och den riktigt grova stammen alstrar dessutom energi och värme. Så är det något olivträd man ska plantera på friland så är det just ett 800-årigt sådant!
Allt började i Murcia för länge länge sedan, närmare bestämt på 1200-talet. Då växte detta, än så länge namnlösa, olivträdet upp i den spanska jorden och kom att bli ett produktionsträd. Här skulle det skördas oliver och pres- sas olivolja. När regioner växer tar man ofta historisk och dyrbar åkermark i anspråk för att bygga nya fastigheter, något vi känner till även från i Sverige. Tråkigt men ibland kanske nödvändigt. I alla fall, just det här olivträdet blev
inte kaffeved utan till fröjd för många här hos oss på Eklaholm. Olivträdet grävdes upp med en speciell maskin som kapar rötterna på ett varsamt sätt, trädet fick rota ut i sin tillfälliga kruka bestående av odlingsduk och ett metall- nät som håller ihop rotklumpen. I sam- band med uppgrävningen skars kronan ner för att 800-åringen inte skulle för- lora kraft i onödan.
Olivträdet kom hit i en direkttran- sport från spanska Elche. En klimat- transport, utan omlastningar och mör- ka lagerlokaler direkt från plantagerna, bättre kan ett 800-årigt olivträd inte resa. Det lyftes på transporten i Spa- nien med en hög lyftkran, här hemma i Sverige lyftes det av med hjälp av byns största hjullastare.
Trädet, detta goda väsen, ska plan- teras på en av våra skyddade inner- gårdar här på Eklaholm. Vi kommer att mura upp en sarg runt trädet som dessutom är isolerad och försedd med en värmeslinga för riktigt kalla vintrar. På vår kullerstensbeklädda innergård från 1600-talet kommer alltså ett oliv- träd från 1200-talet att bo och leva på 2000-talet. Det 400-åriga perspektivet är mäktigt där på upphöjd isolerad bädd på skyddad innergård på Österlen med rätt jord och värmeslinga för riktigt bi- stra vintrar. Välkommen vår nya kära familjemedlem, lördag 23 maj planterar och döper vi Sveriges äldsta olivträd!
Men vad är väl en bal på slottet om inte alldeles, alldeles underbar!? Lite så känns det att få sin egen TV-serie, och jag våndas och njuter på en och samma gång. Kommer svenska folket att gilla mig, Petter, Hamlet, Leo och JC!? Kom- mer man till och med att älska oss...jag
hoppas att alla tittare blir inspirerade, glada och lite kunnigare inom både trädgård och floristik, för blommor är ju en mycket viktig del av livet för mig och jag hoppas kunna smitta hela svenska folket med blomsterglädje!
Se första programmet
”Karl Fredrik på Österlen” måndag 25 maj kl. 20.00 på TV4. Gör det bara!
www.karlfredrik.se www.tv4.se/karl-fredrik-på-österlen
Petter Kjellén är Karl Fredriks livspartner och kompanjon. Telefonhytten i gjutjärn kom via Paris till Eklaholm, och numera har den funktion som butikens utomhus- kassa.
       68
COUNTRY SMART
  














































































   66   67   68   69   70