Page 4 - Countrysmart-Utdrag-Daniel Berlin-Nr1-2019
P. 4

 COUNTRYSMART • DANIEL BERLIN KROG
   46
COUNTRY SMART
Han är Sveriges yngsta kökschef på krog med två stjärnor i Guide Mi- chelin. Men någon skylt med ”Ny på jobbet” på kockrocken behöver han inte, för efter sju år som kock hos Daniel Berlin i Skåne Tranås sitter erfarenheten, kunskapen och sDmakerna. Och han är hungrig!
agen är den första april 2012, och det är långt ifrån något skämt. Med största allvar i ste- gen klivet Alexander Olsson uppför trappan och in genom dörren till Daniel Berlin krog
på sin första dag som kock på den redan då beröm- da restaurangen. En kort stund senare drar han på sig stövlarna och strax är han på väg ut igen. Upp- drag: plocka nässlor till kvällens meny.
Så började hans karriär mot stjärnorna, men att den skulle leda så långt som till kökschef på den be- römda krogen hade han ingen aning om. Kanske inte Daniel Berlin heller, men Daniel såg egenska- per och talanger som bådade gott. Han såg rätt, och så till den grad att Alexander nu axlar rollen som kökschef.
– Jag är helt trygg med mitt val att uppgradera Alexander. Han delar vår gemensamma filosofi, han är en bra ledare och förstår värdet av en god köksekonomi. Han är fullt ut engagerad i det han gör, och inte minst är han en fantastisk skicklig och smaksäker kock.
Så långt – check! Det finns två stjärnor i Guide Michelin att försvara. Inget får lämnas åt slumpen, eller falla mellan restaurangens 15 stolar. Och in- för varje lunch och middag är målet ett och sam- ma: vi ska bli lite bättre!
Alltid lite bättre. Inte bäst. Daniel och Alexan- der är helt överens.
– På det sättet kommer vi att nå längre än att sätta mål i form av priser, utnämningar och recen- sioner.
En väl fungerande metod, där gästens respons också är facit på om teamet lyckats. Gäster är inte mer än människor, och det ställer krav på förmåga att möta och bemöta reaktioner och situationer. Och samma gäller back stage, där också den mest väloljade organisation kan sättas på prov när nå- got, vilket förstås Gud förbjude, går galet. Alexan-
   KÖKSCHEF ALEXANDER OLSSON - DANIEL BERLIN KROG


   1   2   3   4   5