Page 29 - Countrysmar Nr 9-2020
P. 29
TEXT OCH FOTO KRISTINA FRÖLING
Romarna var först på den gröna bollen, och i Sveri-
ge planterades den av Olof Rudbäck i Uppsala Botanis- ka trädgård på 1600-talet. Hjalmar Söderberg blev sena- re i tiden lycklig av den i sin novell Kronärtskockan. Och visst är den pampiga växten en välkommen delikatess i
Kronärtskockan, cynara cardunculus, har inget släktband till jordärtskockan, men väl till tistlarna. Varianterna är två: den taggiga och den tagglösa kronärt- skockan. Blommorna är ovanligt stora, med 12-15 cm i genomskärning, och skörden måste ske strax innan blomman slår ut.
Med sin majestätiska storlek på upp till 1,5 meter, tillsammans med stora silver- färgade blad och vackra tistelblommor, kallas den bland annat för ”köksträdgår- dens aristokrat”. Sitt riktiga namn har den däremot fått från de arabiska orden Arthi och Schoki, som betyder jord och tagg, och på engelska säger man articho- ke. Kronärtskockan, som är en perenn, är skapt för att kunna leva som en flerårig växt som ska kunna ge skörd säsong ef- ter säsong. På de nordiska breddgrader- na har den det däremot lite svårare med övervintringen, och idag finns det därför
både plantor som odlas som ettåriga lik- väl som äldre sorter som man kan odla för övervintring. Kronärtskockan odlas i hög utsträckning för att kunna använda i matlagning, och då äter man både blad och hjärta på kronärtskockans knoppar. Den går att tillaga både via kokning och ugnsbakning. Lika enkelt som gott i skör- detiden!
Gör så här:
Koka upp vatten i en stor kastrull. Skär av skaften på kronärtskockorna.
Koka tills det går lätt att dra av de yttersta bladen, cirka 50 minuter.
Servera med citron, rumstempererat smör och salt.
När alla bladen ätits upp återstår botten. Skär bort alla trådar på ovansidan och fortsätt äta!
COUNTRYSMART • NOTERAT
mNågon riktlinje för vil- ket vin som passat bäst till kronärtskocka är svår att hitta, men Hjalmar Söderberg och hans vän var i alla fall nöjda med sitt val av vin som de drack till var sin kronärtskocka en vacker septemberdag. Så här:
ånga sammanhang.
”En dag åto vi middag tillsammans på en av sommarrestaurangerna. Jag har föga sinne för mat, rätterna erinrar jag mig icke; det är icke ens säkert, att jag kände namnen på dem medan jag åt. Emellertid minns jag mycket väl, att vi bland annat roade oss med att äta var sin kronärtskocka, och till den drucko vi en mycket got bourgogne. Jag har alltid tyckt om kronärtskocka, likväl ha dessa fjälliga, svartgröna tingestar aldrig berett mig ett så utsökt nöje som just den gång- en.”
Det hela hände sig på den tid då piz- zan ännu inte slagit ut i full blom i Sve- rige, och att den kom att bli given på en Quattro Stagioni hade förstås Söder- berg ingen aning om. Och den inlagda kronärtskockan är en tillgång året runt, men det är i skördetid den kommer till sin fulla rätt som delikatess. Vad man än vill dricka till.
COUNTRY
SMART
29