Page 168 - Countrysmart Q2-2024
P. 168
COUNTRYSMART • TRÄDGÅRD
Imina trädgårdsartiklarna under 2024 presenterar jag några av Piet Oudolfs världsberömda parker. Ett av hans första projekt har jag skrivit om tidi- gare här i Countrysmart, nämligen Drömparken i Enköping, som invig- des 1996. Den kom till genom ett samarbete mellan dåvarande stadsträdgårdsmästaren Stefan Mattsson och designern Piet Oudolf. Genomgående i alla hans projekt är viljan att efterlikna naturen, att måla med perenner i stora, täta och oregelbundna sjok för att skapa en känsla av just natur. Han har också en am- bition att växtligheten ska ha en förankring i platsen, med inhemska växter och han skapar parker och trädgårdar där växtligheten skiftar och tilltalar under alla årstider.
Att vi dessutom fått ytterligare en park med Piet Oudolfs signum, perennparken vid Van- dalorum i Värnamo, gör det ännu mer ange- läget att skriva om hans livsgärning. Parken i Värnamo är hans första vid en nordisk kul- turinstitution och innehåller bland annat en 3 500 kvadratmeter stor perennäng. Men mer om det i nästa nummer.
En av Piet Oudolfs mest spektakulära par- ker är The High Line i New York. Den sträck- er sig från Meatpacking district till Hudson Yards. Jag besökte parken för ett antal år se- dan, när familjen var på resa i USA. Det var i september månad och rejält varmt. Luften i tunnelbanan var fuktig och het och solen stek- te över stadens gator.
Från då till nu
För att förse den nedre delen av Manhattan i New York med mat, framför allt kött och me- jeriprodukter, byggdes i mitten på 1800-talet en järnväg som tog sig fram i samma nivå som övrig trafik på Manhattan, med farliga järn- vägskorsningar för både fordon och fotgäng- arna. Det här ledde till många olyckor där människor dödades. I mitten på 1920-talet beslutades att ta bort spåren från gatunivå och i stället bygga en järnväg som gick högt över trafiken. År 1933 togs de första tågen i trafik. Under 1960- och -70-talet förföll järnvägen och vissa delar stängdes ner. Från och med 1980 upphörde all trafik och förfallet fortsatte. Många förespråkade att järnvägen skulle ri- vas, och att den var en ful del av staden. Under
Vägen vindlar sig fram mellan husen på den 2,3 km långa, före detta järnvägen.
Foto Timoty Schenck
168
COUNTRY
SMART