Page 190 - Countrysmart Skånespecial-2021
P. 190
COUNTRYSMART • SKÖRD
Traditionen att odla äpp- len är urgammal, och våra förädlade äpplen har sitt ursprung i Kina och Kazakhstan. Via Persien, med en högt- stående agri- och hortikulturell historia, kom äpplet till Grekland, där Alexander den store och hans kavalleri var en av de bästa att sprida äppelkärnor i alla väder- streck för sådär 2 300 år sedan. Tradi- tionen togs över av romarna som också övertog hemligheter som ympning och vidareutveckling av äpplet mot perfek- tion. Härifrån spred sig äpplet vidare ut i Europa, och tack vare ympteknik kun- de bittra och sura vildaplar ympas med smakliga och goda sorter. Även i Sverige är traditionen att använda äpplen gam- mal. Vikingarna lär ha ätit mycket äpp- len och Cajsa Wargs kokbok från år 1755 har ett recept på skånsk äppelkaka gjord på äppelmos.
Pomologi – läran om odlade frukt- och bärsorter.
Sverige har en lång äppeltradition och många sorter har sitt speciella ursprung i något av våra landskap. Därför har varje landskap ett ”eget” landskapsäpp- le. För Skåne är det ’Aroma’, som anses vara ”svensk fruktförädlings paradsort”. ’Aroma’ infördes på marknaden år 1973. Blekinges äpple är ’Melonäpplet’ som har odlats där i mer än 200 år, men har sitt ursprung i Tyskland. ’Gyllenkroks Astrakan’ härstammar från Östergöt- land och är därmed deras äpple. ’Åkerö’ ännu ett klassiskt äpple, som härstammar från Åkerö säteri, är Sörmlands speciella äpple. Moderträdet planterades förmod- ligen redan på 1700-talet och finns enligt uppgift fortfarande kvar på Åkerö säte- ri. Även väldigt härdiga ’Transparente Blanche’ har sitt landskap – Västerbot- ten. Men äpplet härstammar inte däri-
från, utan kommer förmodligen från Baltikum i slutet av 1800-talet. Den svenska äppelskörden upp- går idag till ca 25 miljoner kilo äpplen, och tack vare förbättrade lagringsmetoder kan vi som konsu- menter njuta av svensk frukt under en stor del av året. Och det är nu alla de goda svenska äpplena bör- jar mogna. Ta vara på det och njut av äpplen i alla former; paj, kaka,
mos, chutney eller bara som de är. Hos Sveriges Pomologiska Säll-
skap finns mer att läsa.
Susanna Widlundh
www.svepom.se www.tactica.org
Recept äppelpaj
Här är recept på en smulpaj för sex personer med en perfekt kombination av sött, lite surt och en aning salt:
Du behöver:
Ca 800 g äpplen 1 tsk kanel
2 tsk socker
1 krm flingsalt smör till formen
Smul:
125 g kallt smör 2 dl vetemjöl
1 dl havregryn 1,5 dl socker 0,5-1 tsk flingsalt
Till servering:
Vispad grädde, vaniljsås eller glass.
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C.
Smul: Skär smöret i bitar. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och flingsalt, ta lite i taget av flingsaltet och smaka av degen allt eftersom så att sältan blir lagom.
Skala, kärna ur och skär äpplena i min- dre bitar. Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt i en smord pajform, ca 28 cm i diameter (för 6 port).
Fördela smulorna över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen 20–25 minu- ter, tills den fått fin färg.
Servering: Låt pajen svalna något och servera med vispad grädde, vaniljsås eller glass.
Recept från ica.se
190
COUNTRY
SMART