Page 42 - Countrysmart nr 6-2021
P. 42

COUNTRYSMART • TRÄDGÅRD
PIONENS tid är nu!
En av höjdpunkterna i trädgården är när pionerna blommar. Så låt tiden stå stilla och ta vara på stundens doft och skönhet. När blombladen trillar till marken är det ett helt år till nästa gång.
  Den första trädgårds- boken jag skrev var en bok om pryd- nadsgräs. Då, år 2006, var detta en ganska ny företeelse i trädgårdarna. Gräs var för de flesta helt enkelt gräsmatta. När förlaget frå- gade mig vad jag skulle vilja skriva om efter prydnadsgräsboken, föreslog jag en bok om pioner. Och så blev det.
På gården på Söderslätt i södra Skå- ne hade jag då en underbar rabatt som täckte en hel vägg. Den bestod av klät- terrosen ’New Dawn’ som stod för höjd och långvarig blomning, luktpionen, Paeonia lactiflora ’Sarah Bernhardt’, som fyllde resten av rabatten och allt- ihop kantades ytterst av en rad med den blåaste lavendeln, Lavandula angustifolia ’Hidcote Blue’. Det var en underbar kombination och så full av doft när allt stod i blom.
’Sarah Bernhardt’ hör fortfarande till en av mina absoluta favoriter. Idag har vi för länge sedan lämnat Söderslätt
TEXT & FOTO SUSANNA WIDLUNDH
och flyttat till Österlen, och jag ville så gärna ha med mig min älsklingspion. På Söderslätt var jorden kraftig och le- rig, här är det mer sandigt och väldrä- nerat. Och Sarah visade sig vara svår- flörtad. Istället blev det den djupt röda ’Buckeye Belle’ som tog plats i rabatten. Den har ett helt annat uttryck med sin röda färg och sina lite enklare blommor – men så snygg! Det enda tråkiga med den här skönheten är att den nästan saknar doft. Men det finns som tur är annat som doftar.
Pioner har odlats i Kina i minst 1500 år. Från början för rötternas medicin- ska egenskaper men med tiden också för sin skönhet. I Kina var det framför allt välbeställda familjer som hade pio- ner i sina trädgårdar. Och buskpioner fick endast förekomma i de kejserliga trädgårdarna.
Det var tack vare Ostindiska kompa- niet som luktpionerna fördes till Europa på 1700-talet. Och efterfrågan blev så stor att man ganska omgående startade ett omfattande förädlingsarbete, fram-
för allt i Frankrike och England. Nya sorter presenterades, som den första fyllda, rosa luktpionen ’Edulis Super- ba’ (1824),’Festiva Maxima’ (1851) ’Felix Crousse’ (1881) samt ’Sarah Bernhardt’ (1906).
Även buskpionen härstammar från Kina. Den allra första buskpionen kom till Europa år 1789. Den planterades i Royal Botanical Garden i Kew i Eng- land. Buskpionens blommor kan vara vita, rosa, gula eller röda och variera i storlek från små enkla nickande blom- mor till helt fyllda och tallriksstora. På rätt plats kan en buskpion bli över två meter hög.
Skillnaden mellan luktpioner och buskpioner är att luktpionerna är örtar- tade och vissnar ner helt varje höst, medan buskpionerna är vedartade bus- kar som bara fäller sina blad på hösten. Trots detta har man lyckats korsa örtar- tade pioner med buskpioner. Korsning- en kallas Itohhybrider.
www.tactica.org
   42
COUNTRY SMART
  


















































































   40   41   42   43   44