Page 77 - Countrysmart Q4-2023
P. 77

Norrgavel
STÄNDIGT PÅ
STADIGA BEN
COUNTRYSMART • DESIGN
 TEXT KRISTINA FRÖLING • FOTO NORRGAVEL
Han dammade av Carl Malmsten och sneglade på Carl Larsson, Ellen Key och folkhemmet. Också danska de- signers, arkitekter och formgivare var med på ett hörn när Nirvan Richter startade Norrgavel 1991. Hans syn på möbelkonsten var början på en stillsam revolution mot masskonsumtion och för miljön.
 Familjen Richter hade just flyttat in i ett gathus i Lund och i huset bredvid startat möbelsnickeri där Nirvan Richter skulle designa och tillverka de möbler han själv saknade på marknaden. Möblerna skulle vara av rena naturmaterial och av så god kvalitet att de höll länge, och vid behov kunde repareras eller kläs om och användas av kommande generationer. Ett hantverk och en design fria från tren- der och som ett långsiktigt alternativ till
snabb omsättning och massproducerad storskalighet. Men en viktig fråga sökte sitt svar. Vad skulle det nystartade före- taget heta?
Ett telefonsamtal gav honom tipset att välja ett namn som hängde ihop med platsen för företagets placering. Richter tackade för rådet – men här fanns ju bara en hög norrgavel! Och därmed var nam- net valt och Norrgavel startat.
På sitt cv hade Nirvan Richter examen i arkitektur från KTH och utbildning i snickeri från Carl Malmstensskolan.
Samt det avtryck han skapade som arki- tekt för Carl Malmstenutställningen på Nordiska Museet i Stockholm 1988. Där visade han det som kom att bli hans signa- tur: kunskapen om ämnet, respekten för det gedigna hantverket, kreativiteten och den lite rebelliska lekfullheten. Förutom Nirvan Richter själv hade det nystartade företaget den skickliga möbelsnickaren Maria Månsson anställd, och hon skul- le komma att bli en avgörande faktor för det unga företagets framväxt.
     COUNTRY SMART
77
  





















































































   75   76   77   78   79