Page 4 - Countrysmart-Utdrag-Varldscup-Nr1-2019
P. 4

 COUNTRYSMART • HÄSTAR
En kommer från Japan, en annan från Domini- kanska republiken och en tredje från Ryssland samt Arabemiraten. Från Tyskland, Belgien, USA och Frankrike ännu fler. För att ta några exempel av de 18 nationer som kommer till Göteborg för att tävla. Från Sverige bland andra stjärnhästarna All In och Catch Me Not, lika berömda som sin ryttare Peder Fredricson, för att delta i finalen i FEI World Cup Jum- ping. Totalt anländer 221 hästar och ponnyer till Göteborg, och där väntar 1 700 spånbalar och 300 halmbalar i de fem stall med boxar där hästarna checkar in och ut efter noggrant plane- rat schema. Och efter att hästarna tug- gat i sig sitt medhavda kraftfoder samt de fyra ton hö som bullats upp på plats, blir följden elva container gödsel som går vidare till kompostering.
För att alla ryttare och besökare ska hitta rätt i den stora arenan och back- stage har det producerats 350 skyltar, och 330 funktionärer ser till att allt fly- ter smidigt utanför och inne på banan. En uppgift som bland annat handlar om att snabbt och effektivt hantera hin- derparkens över 1000 delar, med bland annat 450 blommor. Och för att vara på den säkra sidan är mattorna i stall och andra utrymmen fästa med tre ki- lometer silvertejp.
Rutiner finns för allt, och den väl- trimmade organisationen bakom Goth- enburg Horse Show har erfarenhet från 43 tidigare år. Och hästar, ryttare och publik visar gärna sin uppskattning.
Årets final i FEI World Cup Dressage är för nionde gången i Scandinavium. Och som alltid är taket nära att lyfta när Patrik Kittel på Delaney rider in på banan. Publikens älskling slutar på sjätte plats. Och som den goda sports- man han är, hyllar han tävlingens orga- nisation och publiken stort i sina konton på sociala medier. Det lilla misstag han gör i lördagens delfinal kostar många poäng. Men ingen skugga på hästen! Det är han noga med att påpeka under presskonferensen. Och vinnaren blir,
precis som väntat, Isabell Werth, Tysk- land. För tredje året i rad! Tvåa USA:s Laura Graves och trea Helen Langeha- nenberg, Tyskland.
Av de omkring 80 000 som under 3-6 april kommer till Scandinavium är det hoppningen som lockade mest och flest.
Vid söndagens final i FEI World Cup Jumping finns inte en av de 12 044 platserna tom. Klockan 15.00 sharp (Longines är ju sponsor!) dunkar mu- siken igång i arenan. Spotlight sveper över publiken, och speakerna drar på och höjer spänningen. Är ni med pu- bliiiiiiken! Och visst är publiken med och hejar när Shino Hirota, Japan, gör entré på banan.
Tio ryttare senare river Henrik von Eckerman och Mary Lou ett hinder. Game over. Men näst sist i startfältet kommer Peder Fredricson med det nya stjärnskottet Catch Me Not. Nu gäller det! Han kan vinna. Publiken jublar, spänningen och stämningen är på topp. Så går startsignalen och publiken tyst- nar på en hundradels sekund. Ljud från hovarna mot underlaget, sista galopp- språnget mot hindret, och så upp och ner på andra sidan. Hovarnas ljud, ett lätt pling när en hov nuddar en översta bom. Och jaaaaa den ligger kvar! Hin- der för hinder, det går bra, det går bra, men så neeeeeej....ett nedslag.
Och därmed är det klart att det blir dubbelt upp på prispallen för Schweiz med Steve Geurdat, Alamo, som segra- re och Martin Fuchs, Clooney 51, och på tredje plats Peder Fredricson med Catch Me Not.
Visst ville Peder Fredricson vinna. Men han var nog nöjd också. Det sa han i alla fall på presskonferensen efter tävlingens slut och det var dags att åka hem till Grevlunda Gård på Österlen igen. Och det vet ju alla – det är skönt att komma hem till byn igen efter flera dygn i storstan. Gäller också vi som var där i pressrummet och på FEI:s VIP- läktare.
www.fei.org
    96
COUNTRY
SMART
     2   3   4   5   6