Page 10 - Countrysmart-Utdrag-Peter Englander-Nr1-2019
P. 10

COUNTRYSMART • GLASADE RUM
 vilt. Med boken reder trädgårdsdesig- nern ut begreppen, och ser dessutom till att bidra med det ovärderligt goda råd inför det som ska bli ett tillskott i trädgår- den och en ny oas i vardagen och livet. Förutsatt att man gör rätt från början, och det handlar om planering. Och inte minst analys.
– Först och främst, tänk efter vad det är du vill göra! Odla och skörda? Eller mest ha ett alternativ för sociala stunder och egen tid där det känns som att vara ute fast du är inne? Sedan är det dags att gå vidare med att bestämma sig för orangeri, växthus eller ett glasat rum, sä- ger Peter Englander.
”Det handlar om planering. Och inte minst analys”
Enkelt och generellt: orangeri är ett hus med tak där känsliga växter övervintrar, växthuset är för odling och det glasade rummet kan vara precis det man gör det till.
Själv har Peter Englander ett orangeri i sin trädgård hemma i Simrishamn. En plats att umgås i, eller att ha som det egna rummet för att tänka, planera och skri- va. Och för en och annan tupplur efter en god lunch med ett glas vin eller två. En dagbädd är därför en bra sak att ha i orangeriet, och när det lutar mot höst värmer kaminen gott. Men helt problem- fritt är det inte.
– Det är fullt med växter! Jag kommer inte in i mitt eget orangeri!
Att göra sig av med en del av växterna är ingen framkomlig väg. Växter är till för att älskas, och kärleken räcker alltid för några intressanta växter till. Varför välja när man kan ha nästan alla?
Valet av orangeri framför växthus har också med kärlek att göra.
– Jag älskar Italien och egentligen bor- de jag kanske kalla mitt oranger för limo-
Glasade rum suddar ut gränsen mellan ute och inne. För att det ska fungera bra som rum är det viktigt att tänka på ventilation och andra mindre roliga men viktiga detaljer.
    56
COUNTRY
SMART
  
   7   8   9   10   11