Page 11 - Countrysmart-Utdrag-Peter Englander-Nr1-2019
P. 11

naia som det heter i Italien. Förutom hor- der av citronträd odlar jag bougainvillea, granatäpple, fikon, nerium oleander och en massa annat i kruka. På vintern kurar de i orangeriet och på sommaren vibrerar de av välbehag på solterrassen framför.
Det egna orangeriet är också byggt ef- ter konstens alla regler enligt Englander själv. Det harmonierar i färg och form med huset, och självklart har det en ter- rass. Och alltihop är inbäddat av växter av utvalda slag.
– Vilken typ av glasat rum man än väljer ska det passa in i miljön och inte konkurrera med huset. Proportionerna måste vara rätt, annars blir helhetsin- trycket fult, hur snyggt det än ser ut på ritningen. Skissa och rita först!
Just ritningar är ett kreativ inslag i bo- ken Trädgårdens glasade rum. Här har den klassiska svarta tavlan kommit väl till pass, och bilderna ger en god finger- visning om hur viktig planeringen är för resultatet. Utan att för den skull sticka ut med pekpinnar. I stället är de 200 si- dorna fyllda med råd och tips från både egna och vänners erfarenhet av, och kun- skap om, orangerier, växthus och glasade rum. Där terrassen spelar en viktig roll.
– Helst av allt vill vi ju vara ute. Därför är terrassen det första valet för matplats, solstolar och gärna en porlande fontän. Det glasade rummet är alternativet när det regnar eller blåser. För in i huset vill vi inte gå. Absolut inte.
Det är under, eller bakom, det trans- parenta glaset det är fritt fram att fort- sätta att ta del av sommaren. Utan att behöva klaga på regn och rusk. I det gla- sade rummet kan till och med både stilla droppar och värsta ösregn bjuda på god stämning. För det känns ju ändå som att sitta ute, och ute ska vi vara och det till vilket pris som helst. För visst är det som Peter Englander säger i sin bok:
– Ute är det nya inne!
Även om skillnaden kan var hårfin mellan inne och ute är den ändå glasklar.
www.peterenglander.se www.norstedts.se
”Trädgårdens Glasade Rum är min senaste bok. Det är bakom det tunna glaset vi kan re- tirera när det blåser snålt eller när regnet står som spön i backen.” Peter Englander.
COUNTRYSMART • GLASADE RUM
   COUNTRY
SMART
57
  
   7   8   9   10   11