Page 137 - Revynummer 3-2021
P. 137
COUNTRYSMART • SOFIERO
Den konstnärliga ådran och talangen gick i arv till sonen Sigvard Bernadotte. Känd och hyllad som formgivaren, de- signprinsen och stilbildaren. Silver, plast och textil; inget material var honom främmande. I en bred och lång karriär märks också formgivning av porslin där kronan på verket är servisen Marianne, exklusivt designad för Fyrklövern 1999 inför millennieskiftet. Servisen bär Sig- vard Bernadottes personliga signum; margueritens kronblad.
”Prinsar och prinsessor bor inte längre på Sofiero, men deras minne och verk lever kvar, och de fortsätter att inspirera och glädja besökare från hela världen.”
När informationssamhället nu tagit över efter industrialismens era, är dragning- en till flower-power en välgörande mot- vikt till power-point. Prinsar och prin- sessor bor inte längre på Sofiero, men deras minne och verk lever kvar, och de fortsätter att inspirera och glädja besö- kare från hela världen.
År 2020 hedrade Sofiero minnet av kronprinsessan Margareta och hennes
gärningar. Till hennes minne anordna- des guidade turer och en minnesutställ- ning i Rhododendronhuset som belyser hennes gröna avtryck. I appen ”Guide Helsingborg” kan du vandra i parken i kronprinsessan Margaretas fotspår.
Mycket av det man ser i parken idag är resultat av kronprinsessan Margare- tas idéer, och även många nyare inslag är skapade i Margaretas anda. För Sara Bratt, som är Sofieros trädgårdsdesig- ner, är det viktigt att behålla känslan av privatträdgård och förmedla den odlar- glädje som Margaretas rabatter utstråla- de. Margareta var inte rädd för att testa nya idéer, och Sofiero var en för sin tid djärv och modern parkanläggning som skilde sig helt från andra slottsparker i Skåne. Ett arv som Sara Bratt tar med sig i sitt arbete än idag.
Jordnära arbete var också kung Gus- taf VI Adolfs stora passion. När han inte grävde hemma i Sverige älskade han att sätta spaden i Italiens klassiska jord. Hans ”grävkläder” hängde under en pe- riod inlånade från Livrustkammaren i en monter på Sofiero. Greve Carl Johan Bernadotte tittade vid ett tillfälle igen- kännande, men något skeptisk, på ut- rustningen:
– Det var nästan alltid ”noppror” på hans kläder. De här ser för fina ut!
År 1973 testamenterade Gustaf VI Adolf Sofiero till Helsingborgs stad. Tack vare Margaretas och Gustaf Adolfs genuina trädgårdsintresse kan idag tio- tusentals besökare varje år ta del av slottsparken. Och inte minst Margaretas mod att gräva just där hon stod. Till och med i vita kläder, och med spaden, pen- seln och kameran i egna händer.
www.sofiero.se
COUNTRY SMART
137