Page 186 - Revynummer 3-2021
P. 186
COUNTRYSMART • KULTUR
Koloniträdgårdar har fun- nits i Sverige i över 125 år och i andra delar av Euro- pa något längre, och idén om odling och frisk luft var välkommen och be-
hövd. I 1800-talets städer var bostadsbristen stor, och i varje lägenhet bodde många per- soner. Tanken bakom koloniträdgårdarna var att ge storstadsbon en möjlighet att komma ut till sin egen lilla trädgård. Det var svårt att få tag på frukt och grönsaker, men här kunde man odla själv och på så vis hålla nere kostna- derna för livsmedel. Särskilt under första och andra världskriget blev koloniträdgårdarna en stor tillgång genom möjligheten att odla potatis, frukt och grönt.
”Särskilt under första och andra världskriget blev koloniträdgår- darna en stor tillgång genom möjligheten att odla potatis, frukt och grönt.”
År 1895 anlades de första svenska kolonilot- terna i Skåne, och det var Citadellkolonin i Landskrona och Pildammskolonierna i Mal- mö. Kort därefter tillkom även ett område med koloniträdgårdar i Lund. Citadellkolo- nin existerar fortfarande och är därmed Sve- riges äldsta koloniområde som är i drift.
Kolonin i Malmö bestod i början av 68 lot- ter om 72 kvm vardera. Efterfrågan var stor, och snart var samtliga lotter utarrenderade. Ett liknande område anlades ännu tidigare av Jonsereds fabriker utanför Göteborg för att arbetarna inte skulle flytta till Amerika. Det har sedan dess kallats just ”Amerika” och finns kvar än i dag under detta namn.
År 1905 startades Koloniföreningen Sö-
Foto Shutterstock
186
COUNTRY SMART