Page 121 - Countrysmart Nr 10-2020
P. 121

ÄNGLARNA VAKTAR NÄTET
om året prisar de som aktivt jobbar för en positivare ton på nätet.
Priset delas varje år ut i november, och det under en stor gala där flera vinnare i de olika kategorierna presenteras. Vin- naren av Årets Nätängel 2019 blev Elza Dunkers med motiveringen:
”Elza Dunkels har troligen gjort mer för att förbättra tonen på nätet än någon annan. Genom att se lösningar, utan att blunda för problemen, har hon lyckats förklara hur nätet fungerar. Genom att fokusera på utvecklingens fördelar, utan att blunda för nackdelarna, har hon lyck- ats minska oron många känner. Och genom att backa allt med forskning och fakta är hon en röst som få kan avfärda.”
– Att fira fem år med Årets Nätängel har varit fantastiskt och att kunna sam- la alla de här eldsjälarna för en så viktig fråga som ett internet fritt från hat och hot är en ynnest. Så mycket engagemang, värme och kärlek i ett och samma rum är det sällan man upplever.
I år blir det ingen gala med stor sam- ling. Istället blir det en digital gala, och det innebär att många kan delta och dela kvällen den 18 november med pristagare och nominerade.
Sedan Årets Nätängel startade har fler kategorier utöver huvudpriset tillkommit, och 2020 delas priser ut också till Årets Nätängel Gaming, Årets Nätängel Me- dia, Årets Nätängel Barn & Ungdom och Årets Nätängel för jämställdhet.
– Ungdomarna är viktiga, och genom gaming finns stora möjligheter att påver- ka positivt. Jämställdhet självklart ange- läget, liksom att motverka det hat och hot som journalister utsätts för. Det är ett hot mot vår demokrati, och det hotet vill vi bidra till att motverka.
Att just Mysafety startade Årets Nät- ängel i syfte att motverka hat och hot har en självklar koppling. Som försäkrings- bolag är de specialiserade och ledande inom ID-skydd och vardagssäkerhet i Sverige, Norge och Finland.
www.mysafety.se
COUNTRYSMART • NOTERAT
   TEXT KRISTINA FRÖLING
Digitala plattformar och fiberuppkoppling ger nya möjligheter för människor, branscher och yrken att leva och verka utanför de stora städerna. Ett stort steg för mänskligheten! Men nätet behöver bli en tryggare, trev- ligare och mer inspirerande plats för alla.
Med pandemin har storstaden visat på konsekvensen av centraliseringen. Det är inte helt otänkbart att följden blir att fler söker sig till mindre städer, eller till och med ut på landsbygden. Och i och med utbyggnaden av fiber är det för många numera helt realistiskt när det på sikt inte längre är en trend att jobba hemi- från, utan snarare en helt normal förut- sättning. Redan i år har många företag, organisationer och skolor ställt om till ett nytt läge som inte skulle vara möjligt om internet inte fanns. Så långt gott och väl. Men det kan bli bättre, och nätet kan bli en tryggare, trevligare och mer inspire- rande plats.
Därför bestämde sig Mysafety Försäk- ringar för att bidra till det, och sedan 2015 delar man ut priset Årets Nätängel. Som en motreaktion mot den allt råare och hårdare tonen på nätet.
– Med priset vill vi hylla och lyfta per- soner och organisationer som gör det där
lilla extra i arbetet mot näthatet, säger PA Prabert, kommunikations- och vice koncernchef hos Mysafety Försäkringar.
Hat, kränkningar, förolämpningar, mobbing och trakasserier på nätet är oli- ka former av vad som idag kallas näthat. Gränsen mellan vad som är lagligt och olagligt är ibland otydlig. Men grundre- geln är att det som är olagligt i verkliga livet också är olagligt på nätet.
– Internet är också på riktigt!
Att få sin bild upplagt på sociala medi- er mot sin vilja eller att någon sprider fal- ska rykten eller skriver något nedsättan- de om en person på forum är olika typer av näthat. I vissa fall kan gärningarna klassas som olaga hot, ofredande, förtal, eller brott mot personuppgiftslagen. Vad många inte vet är att det inte bara är den som lägger ut informationen som begår en brottslig handling, utan även den som sprider innehållet vidare. Genom att dela eller retweeta ett hot, ofredande eller för- tal kan den som sprider inlägget alltså också begå en brottslig handling.
Kändisar och journalister utsätts ofta för näthat och enligt Brå har ungefär var tredje tjej och var femte kille i nian utsatts för att någon skrivit kränkande saker om dem. Var fjärde tjej uppger att de har rå- kat ut för att någon lagt upp bilder eller filmklipp på sociala medier, som de inte ville skulle spridas.
Inläggen får ofta stor spridning och det är svårt att hitta den som ligger bak- om hatet, då de ofta är anonyma. Det kan ta lång tid att få bort det kränkande innehållet, då informationen ofta lagras på utländska servrar.
– Vi har bestämt oss för att ägna vårt CSR-arbete inom detta område. Årets Nätängel är ett initiativ där vi en gång
   COUNTRY SMART
121
  









































































   119   120   121   122   123