Page 20 - Countrysmart Nr 11-2020
P. 20

  20
C
O
U
N
T
R
C
O
U
N
T
Y
S
M
A
R
T
R
Y
S
M
A
R
T
     COUNTRYSMART • NOTERAT
  Någon form av stjärnan finns i de flesta svenska hem och är julblomman framför andra. Omkring nio miljoner säljs varje år, alltså nästan en per invånare. På Slottsträdgår- den Ulriksdal är de stora blomstersängarna varje år fyllda med just julstjärnor.
TEXT CATARINA OFFE
Julens stjärnor kan ha olika färg, form och funktion men den populäraste av alla är ”blomman” med sina mörkgrö- na blad och de röda högbladen. Julstjär- nans blommor är små, gula och sitter innanför högbladen. Den röda färgen är den ursprungliga men har på sena- re år fått konkurrens av den vita, även kallad adventsstjärna och det finns även rosa, gula och marmorerade varian- ter. Den senaste aprikosfärgade kallas ibland höststjärna.
Att den förknippas med julen har att göra med blommans växtcykel, och den har mycket specifika krav för att den ska utveckla färgade blad. Den kräver minst tolv timmars mörker varje natt och detta sammanfaller med vårt lands mörkaste tid, det vill säga julen.
På Slottsträdgården Ulriksdal om- huldas de ömt från att de små skotten ser dagens ljus mitt i sommaren. Varje planta kräver sin beskärda del av hand- påläggning och Kristofer Gustafsson, julstjärnornas egen trädgårdsmästare, och hans medarbetare har full upp från sommar till jul. Framåt hösten bestäms
vilka som ska bli tre- respektive femstjär- niga, och överflödiga grenar tas bort och de stora får flytta till större boende. Mör- kerbehovet säkerställs med svarta plast- dukar som tas på varje kväll och av varje morgon. Inte ens månens ljus tolereras, men hur man stänger av månen förtäljer inte historien.
I mitten av november bör alla julstjär- nor vara redo för försäljning. Första ad- vent närmar sig snabbt och julkänslan med den.
– Bäst av allt är om det kommer lite ny- snö alldeles innan den första adventssön- dagen. Alla stjärnor bör gå åt innan jul- afton, efter dopparedan är det kört, säger Kristofer Gustafsson.
Att handla i en handelsträdgård med gott renommé lönar sig alltid, enligt Krisofer Gustavsson. Där är julstjärnor- na friska och står därför länge. De små blommorna ska vara i knopp och bladen ska var tjocka och djupt gröna.
Men det räcker inte, också den allra friskaste stjärna kan frysa sönder på några minuter. Julstjärnan kommer ursprungli- gen från Mexiko där den växer sig stor i det varma klimatet. Kyla och drag är det värsta den vet, så även om den bara ska vara ute några minuter ska den vara väl förpackad. Hemma vill den stå dragfritt och ljust, men inte i direkt solljus. Tempe- raturen bör vara så låg vi kan fördra att ha inomhus, gärna runt 20 grader.
Med lagom vattning står den hela julen och eftersom julstjärnor är perenna kan de teoretiskt sett överleva till nästa jul. Med sitt ljus- och framför allt mörkerbehov för att kunna bilda nya högblad är det dock i praktiken både svårt och mycket tidskrä- vande för en amatör. Så njut av stjärnan medan tid är, och köp nya friska stjärnor till nästa jul.
www.rappne.se
     JULSTJÄRNAN SITTER SÄKERT




























































   18   19   20   21   22