Page 57 - Countrysmart - december 2022
P. 57

 Pierre Forssell var verksam på Skultuna Messingsbruk som fast anställd designer mellan åren 1955-1968. Håltagningen på originalet skedde med svetslåga, idag ska- pas hålen vid gjutningen. Lyktan är en av Skultunas älskade produkter, och många av dem är skapade av världens ledande form- givare från förr och nu. Föremålen skapas för att hålla över tid och Skultuna är idag ett av de äldsta företagen i världen. Och den tidlösa designen började skapas redan då Karl IX år 1607 grundade Skultuna.
Vid den tiden var Sverige hårt skuldsatt till Hansan, och skulderna fick kung Karl IX ärva av sina föregångare. En av lösningarna för att bli kvitt bördan var att etablera en egen mässingsindustri, både för export och inhemskt behov. Kungen gav i uppdrag till sina vasaller att hitta en lämplig plats och valet föll till slut på Skultuna. Här kunde Svartån bidra med vattenkraft, Falu koppar- gruva med råmaterial och det kringliggande landskapet med kol och timmer.
Idag, mer än 400 år senare, ligger Skultuna Messingsbruk på exakt samma plats som när de första gjutarmästarna värvades hit från Tyskland och Holland. För dem var formgivningen en del av hantverket, och med dem kom all den kunskap om tillverk-
ning av mässingsobjekt som ljuskronor och kandelabrar som idag finns ingjutet
i Skultunas tradition. Den äldsta kända Skultuna-ljuskronan finns i Vårfrukyrkan i Enköping och är daterad år 1619.
I slutet av 1800-talet standardiserades pro- cesser och arbetssätt. Detta var grunden för det vi idag kallar industridesign. I brä- schen för denna transformation gick Carl Hjalmar Norrström, utbildad vid Konstfack
i Stockholm och formgivare på Skultuna 1895-1912. Carl Hjalmar Norrström tillhörde de mest erkända formgivarna vid denna tid och fick många utmärkelser för sina skapel- ser. Han tilldelades bland annat guldmedalj vid världsutställningen i Paris år 1900 för sin magnifika dopfunt som idag finns utställd på Skultuna Messingsbruk.
Under 1950-talet kom modernismen till bruket i form av silversmeden Pierre Fors- sell. Hans formgivning var skandinaviskt modernistisk i en stram och modern stil och han skapade en rad ikoniska produk- ter under sina drygt 30 år på Skultuna.
En annan känd designer som under på 1980-talet ritade produkter för Skultuna var Sigvard Bernadotte. Han skapade en rad hyllade bruksföremål, bland annat salt- och pepparströare i mässing och silver.
COUNTRYSMART • NOTERAT Idag samarbetar Skultuna med ledande
internationella designers som GamFratesi, Lara Bohinc, Luca Nichetto, Monica För- ster, Richard Hutten och Claesson Koivisto Rune för att nämna några. Skultunas pro- dukter hittas på ledande varuhus runt om i världen, företaget har vunnit en rad interna- tionella designpriser och ställer regelbundet ut på de internationella designmässorna. Samtidigt pågår produktionen i fabriken i Skultuna i en obruten linje sedan början av 1600-talet, idag främst i form av slutbear- betning som trumling, polering, slipning, montering, paketering och slutkontroller.
Skultuna Messingsbruk ligger kvar på exakt samma ställe vid Svartån i Västmanland där det grundades för över 400 år sedan. Detta trots att resan genom historien bitvis varit hård. Vårfloden svepte med sig hela fabriken ett år och bruket har brunnit ner
till grunden vid åtminstone tre tillfällen. Icke desto mindre är bruket fortfarande före- tagets säte och här fortgår produktionen oförtrutet sedan år 1607. Det är även ett
av de mest populära turistmålen i Sverige där man kan besöka Skultuna Museum, Fabriksbutiker och Café.
www.skultuna.se
      C
57
CO
OU
UN
NT
T
R
R
Y
Y
S
SM
MA
A
R
R
T
T
    
































































   55   56   57   58   59