Page 128 - Countrysmart nr 3-2021
P. 128

COUNTRYSMART • KULTUR
När Gustav Vasa skulle bygga sin försvarsborg valde han platsen med omsorg, och det är lika vackert året om nära Vätterns strand. Scenariot skiftar efter årstidernas ljus och färger. En klar sommardag skiftar det i nyanser av azurblått, om kvällen glöder fasaden mjukt i den orangerosa solned- gången. På vintern får slottet sällskap av glittrande isskulpturer från vågor som letar sig upp på land. En mulen höstdag sveper dimman in fasaden i en stålgrå kappa. Konturerna löses upp, och slottet ser ut att sväva. Vallgravens svarta vatten blir än svartare. Och med våren återvän- der ljuset, blommor slår ut i praktfulla kulörer och Vadstena står klart att berät- ta sin historia för säsongens besökare.
Här finns mycket att ta del av. Som be- rättelsen om hertig Magnus och sjöjung- frun. Det sägs att hertig Magnus såg en sjöjungfru i vallgraven från ett av slotts- fönstren, och han blev så förhäxad av henne att han dök rakt ned i hennes ar- mar.
Händelsen är inte historiskt belagd. Folk trodde vid den tiden visserligen på sjöjungfrur, men att just hertig Magnus skulle ha trott sig se en går inte att beläg- ga. Men Tom Andersson, slottsfogde på Vadstena slott, har en teori om ursprunget.
– Den kan ha sin grund i en berättelse om att Magnus vid ett tillfälle inspektera- de byggnationen av slottets vindbrygga, varvid han föll ner i vattnet.
Hade han kastat sig ut från ett fönster hade han i alla fall med all sannolikhet brutit varje ben i kroppen eftersom vall- graven var så grund.
Vadstena slott har naturligtvis viktiga- re saker att berätta än den här sägnen, och Tom Andersson kan slottets historia från a till ö. Men just den här berättel- sen griper tag på det där vackra sorge- samma sättet som sagor ofta gör. Och kanske berättar den något om hur det är att vara född in i en maktfullkomlig familj, med en far som är upptagen med att bygga en nationalstat och bröder som
Gustav Vasa 1496 - 1560
    128
COUNTRY
SMART
  























































































   126   127   128   129   130