Page 29 - Countrysmart nr 3-2021
P. 29

TVEKAN
TVEXT & FOTO SUSANNA WIDLUNDH
intergäcken och snödrop- parna tävlar om att vara först, i södra Sverige re- dan i februari. Knallgula eller kritvita – var och en med sin speciella charm.
Snödroppen är nog den elegantaste av de två. De skira blommorna på de långa smala stänglarna, och de långsmala, knallgröna bladen. Snödroppen, Galanthus nivalis, har fått sitt namn av botanikern, professorn och vetenskapsmannen Carl von Linné. Galant- hus betyder mjölkvit blomma på grekiska och nivalis betyder snö – mjölkvit blomma i snö. Snödroppen har sex kalkblad, tre yttre och tre inre, där de inre pryds av varsin li- ten grön fläck. Idag finns det så många sor- ter av enbart G. nivalis att de har delats upp sex olika divisioner. Indelningen grundar sig på formen på kalkbladens markeringar samt hur fylld eller icke fylld blomman är.
Snödroppar
Snödroppar trivs i skogar och i lundar. I Sverige finns tre vildväxande arter, där den vanliga snödroppen G. nivalis är en. De an- dra är den turkiska snödroppen G. elewesii samt G. plicatus, veckad snödroppe. Alla snödroppar som växer ute i naturen har spridit sig från parker och trädgårdar. Det säger en del om växtens härdighet och om
COUNTRYSMART • TRÄDGÅRD
  ”Visst gör det ont när knoppar brister, varför skulle annars våren tveka.” Så skrev Karin Boye om våren. Men några som verkligen inte tvekar är vårlökarna. Redan under snö- täcket skjuter de upp sina söta små blommor med löften om en ny vår.
  Snödroppe, Galanthus nivalis
  COUNTRY SMART
29
  























































































   27   28   29   30   31