Page 4 - Countrysmart-Utdrag-Hylkegarden-Nr1-2019
P. 4

COUNTRYSMART • HYLKEGÅRDEN
 Sova på halm var inte Ludvig den XIII:s grej. Men jaga ville han gär- na, och för att ha det någorlunda bekvämt också ute i skogen lät han bygga sitt kungliga jaktslott Ver- sailles. Ett litet château i lådformat, enligt hertigen av Saint-Simon. Och här trivdes tronföljaren Ludvig XIV som fisken i vattnet, och för en pojke som hellre satt på hästryggen än chillade på divanen var det lilla slottet utanför Paris rena paradiset. Här strövade hjortar och vildsvin runt i de vidsträckta skogarna, och som gjort för ett liv i hästväg. När han kom till mak- ten, bara 22 år gammal, blev parken runt det växande slottet en plats för skådespeleri, fester och konserter i de långa sommarkvällarna. Mål- ningar, vävda tapeter och gobelänger för bilder från Versailles och andra mäktiga miljöer vidare till nya tider, och alla har de sina historier att berätta. Begreppet ”gobeläng” kommer från den första tillverkaren och färgarfamiljen Gobelin som startade tillverkningen år 1662. Och som av en händelse har nu gobelänger hittat till Hylke- gården på Österlen, på vägen mellan Brantevik och Skillinge.
Det hela hände sig vid ett kärt och välkommet återseende mellan Hylkegårdens ägarpar Cecilia och Michael Mehler och inredaren Lena Wiroth med butik i Hannas. En perfect match där Hyl- kegårdens sortiment och Wiroths klassiska in- redning kompletterade varandra med ett absolut mervärde.
– Cecilia och jag hade under en tid funderat på hur vi skulle kunna erbjuda våra kunder tjäns- ter inom inredning. Och så träffade vi Lena som vi kände sedan tidigare, och eftersom hon nu flyttat ner på nästan heltid blev samarbetet givet, säger Michael.
Med sig har Lena Wiroth sin kunskap om in- redning där gobelänger, textiler och lampor är basen. Gobelängerna i Lenas sortiment är till- verkade i Frankrike och nutid, men vävtekniken är den samma. Med visst stöd av digital teknik. Vilket inte på något sätt påverkar resultatet. Häs- tarna behåller sin grace, landskapet sina böljan- de fält och kullar och kungarna sin krona lika självklart som i barockens dagar.
– Gobelänger, eller vävda tapeter som också tillhör klassisk inredning, passar i de flesta mil- jöer. De kan skapa kontrast eller harmoni, bero-
  68
COUNTRY
SMART
  

   2   3   4   5   6