Page 8 - Countrysmart-Utdrag-Leif Mannerstrom-Nr1-2019
P. 8

COUNTRYSMART • KOCKLIV
 länga karriär som kock och krögare. Och det är en lika mustig som spännande historia, men också bitvis rörande och sorglig. Ändå berättad med distans och med god portion humor. Inte utan vass egg på sina ställen.
Genom livet har många stora stjärnor kom- mit i hans väg. Musikens Birgit Nilsson, Mick Jagger och Liza Minelli. Kung Carl Gustaf & drottning Silva, prins Bertil och prinses- san Lilian för att nämna en annan liga. Samt näringslivets toppar som PG Gyllenhammar, Hans Cavalli-Björkman och Marcus Wallen- berg. Och vad som hände vid en lunch år 2004 där George W. Bush, Göran Persson och Ro- mano Prodi var gäster är en historia som inte går av för hackor.
Genom tiderna har alla de stora kockarnas väg korsats med Leif Mannerströms. Som Tho- re Wretman, Erik Lallerstedt, Crister Svan- tesson och Bengt Wedholm. Inte minst ledde mötet med Paul Bocuse, århundradets kock, till att det nya, franska köket tog plats i den svenska gastronomi. Och under senare år har Leif Mannerström guidad hundratals blivande mästerkockar genom grunden för rödvinssås, oxrullader och torskrygg. Så som det lagades på Johanna och Sjömagasinet och andra stäl- len där Mannerström satt sin prägel och meny. Alltid med näsa för fina råvarorna, smak för det bästa och sinne för presentation.
Under timmarna i tv-rutan har han också visat en känslig sida, och visst har en och an- nan tår trillat nerför den annars sträva ytan. Lite butter, men älskad och beundrad av de som kämpar i mästarköket. Respekt!
Sedan några år har Leif och Lilian Manner- ström lämnat storstaden. Nu lever de livet på gården Tvärredslund vid sjön Åsunden, strax utanför Ulricehamn i Västergötland. Där od- lar Lilian sin trädgård och odlar frukt, bär, grönsaker och örter. Närheten till skog och mark samt utsikten över vattnet gör det möjligt att fiska och jaga, och livet gott att leva. ”Li- vet och trakten skänker både mig och Lilian otroligt mycket glädje. Miljön är som gjord för oss båda.” Så säger Leif Mannerström i boken ”Kockliv”. Ett liv där passion och hängiven- het för historierna, maten och restauranglivet präglar hela den goda berättelsen.
Jesper Aspegren: ”Leif Mannerström har betytt så ofantligt mycket mer för gastronomin i Sverige än enbart jurygärningen
i programmet Sveriges mästerkock.”
  www.facebook.com/jesper.aspegren www.arenabok.se/butik/leif-mannerstroms-kockliv/
 42
COUNTRY
SMART
  


   4   5   6   7   8