Page 136 - Countrysmart nr 5-2021-OK
P. 136

V
COUNTRYSMART • TRÄDGÅRD
VATTNA MED VETT
  Förr i tiden var det en själv- klarhet att ta vara på sitt regnvatten, och de flesta var dessutom i stort sett självför- sörjande på grönsaker. Helt rätt i tiden igen, och hållbart innebär också lättskött och
TEXT SUSANNA WIDLUNDH
vattnet i tunnor vid stuprören. Ett annat sätt kan vara att leda vattnet från häng- rännorna ut i trädgården till platser där vattnet bäst behövs, som exempelvis i köksträdgården. Vatten kan också ledas i ”kanaler” i marken från stuprören till lägre belägna platser i trädgården och samlas upp i en damm eller i en så kall- lad regnbädd. Eller transporteras via ak- vedukter på exempelvis en pergola eller spaljé till önskad plats.
Det som är kruxet med regnvatten är ofta lagringen. En tunna är en god bör- jan, men om exempelvis en hel köksträd- gård ska hållas igång behövs ansenliga mängder vatten, om sommaren är torr. Då krävs stora kärl för lagring av vatt- net. En möjlighet kan vara så kallade IBC-tankar. De är inte vackra men kan antingen sänkas ner i marken eller täckas in för att bli rumsavdelare eller ”plank” i trädgården. Tankarna rymmer 1000 li- ter vardera och kan seriekopplas. Vattnet i tankarna kan sedan tappas ur via en kran eller pumpas upp med en sänkbar pump och ut i en slang.
Andra åtgärder
En väg mot en klimatsmartare trädgård är också att minska behovet av vatten. Det kan man göra på många olika vis. Redan vid valet av växter är det klokt att välja sådana som passar just din träd- gård vad gäller klimat, jordmån och väderstreck. När växterna väl etablerat sig behöver de i allmänhet bara ett mini- mum av skötsel, underhåll och vattning om de är valda med omsorg efter platsen.
Det gäller alltså att koncentrera sitt vattnande till växter som verkligen be- höver vatten, såsom de nyplanterade el- ler växterna i krukor och även många av
växterna i köksträdgården. Se till att de vattnas ordentligt vid planteringen och fortsätt sedan att vattna vid behov. Vik- tigt att tänka på är att inte smådutta utan att vattna sällan men rejält, så att vattnet verkligen når ner till växternas rötter. Vattnar man bara på ytan, stannar röt- terna där, i stället för att söka sig neråt och med tiden klara sig själva.
Se också till att vattna effektivt. Droppslangar är effektiva, en hel kanna vatten över en törstande växt kan också vara effektivt. Men att låta en sprinkler gå timme ut och timme in är verkligen inte hållbart. Det mesta av vattnet hin- ner avdunsta och det är bara mellan 10 och 15 procent av vattnet som verkligen når ner till rötterna.
Att se till att växterna, åtminstone en del av dagen, står i skugga är också ett sätt att skydda dem mot uttorkning. Ett annat effektivt sätt är att se till att jorden är täck. Det kan antingen vara med hjälp av växter med en marktäckande förmå- ga, eller så kan man täcka jorden med något material som bevarar fuktigheten som; bark, kompost, flis eller prydnads- sten.
Slutligen ska man kanske tänka över det där med gräsmatta. För många är gräsmattan helig, men det är faktiskt så att den är en av de mest arbetskrävande delarna av trädgården. Den ska klippas en oändlig massa gånger varje sommar och den ska gärna luftas, mossrivas, göds- las, kalkas och kanske förbättras. Till detta går det åt en massa arbete, energi, vatten och antagligen också kemikalier. Genom att göra om delar av gräsmattan till andra ytor i trädgården kan man få en mer lättskött och även mer miljövän- lig trädgård. Någon del kanske blir ute- plats, någon kanske bli planteringar med växter och en del kanske helt enkelt kan
kS
upprepade varningar för
limatsmart.
ommaren 2018 hördes
riskabelt låga grundvatten- nivåer i stora delar av söd- ra Sverige. Allvarligast var det på Öland och Gotland,
men även de sydliga delarna av fastlan- det var drabbade. En engångsföreteelse tänkte kanske många, men det blir för- modligen ett återkommande scenario i takt med att klimatet förändras. Det vi kan se fram emot är varmare somrar, men också kraftigare skyfall. Vintrarna kommer att bli mer snöfattiga och mil- dare, vilket påverkar växternas förmåga att övervintra.
Skörda regnvatten!
Ett enkelt sätt att börja vägen mot en klimatsmart trädgård är att skörda regn- vatten. Regnvatten är gratis och faller i stora mängder på hustaket. Vanligen leds vattnet bara bort, för att i bästa fall dräneras tillbaka till grundvattnet, men många gånger hamnar regnvattnet i dagvattenavloppet och blir en belastning på ortens reningsverk.
Enklast är att samla upp en del av
  136
COUNTRY SMART
  









































































   134   135   136   137   138