Page 46 - Countrysmart nr 5-2021-OK
P. 46

COUNTRYSMART • NOTERAT
Sval, vit och ren – älskliga VITSIPPA!
I bokskogen lyser mattor av vitsippor – Anemone nemorosa. Så skir och vacker. Och doften av en bukett är verkligen doften av vår. Friskt, fräscht och helt underbart.
TEXT & FOTO SUSANNA WIDLUNDH • ILLUSTRATION NORDENS FLORA
  Vitsippan finns i nästan hela landet förutom i fjälltrakterna och all- ra längst i norr. Den trivs i lundmiljöer eller under träd och buskar. Med tiden kan den med sina långa, krypande jordstammar breda ut sig och bilda stora bestånd. Blomman öppnas helt på dagen, för att sedan sluta sig och böja sig mot marken på natten. Blomfärgen är vanligen vit, men röd- tonade exemplar finns också och i säll- synta fall även blåblommiga. Vitsippan kan, innan den slår ut, förväxlas med gulsippan, A. ranunculoides. Denna har dock två blomstänglar per stjälk, med- an vitsippan bara har en. Gulsippa och vitsippa kan korsa sig med varandra och hybriden, med en blekt gul blom- ma, kallas svavelsippa, A.x lipsiensis.
Det finns även en hel rad förädlade namnsorter av vitsippor. ’Alba Plena’ är ganska vanlig. Den blommar lite senare än arten och har en fluffig, fylld mitt, precis som sorten ’Vestal’.
Sorten ’Lena’ har lite speciella vitgrö-
na, fyllda blommor och sorten ’Royal Blue’ ser till färgen ut som en blåsippa. Genom förädling skapas nya hybrider vilket har lett till att vitsippan har blivit ett samlarobjekt bland trädgårdsentusi- aster. Precis som galantofilerna samlar på snödroppar så finns det även de som samlar på udda vitsippor.
Vitsippan hör till familjen Ranuncu- laceae och släktet Anemone, sippsläktet. Inom släktet finns en rad andra vackra sippor, väl värda att ha i sin trädgård. Balkansippan, A. blanda, är också en vårblommande, lågvuxen ört med vita, rosa, lila eller blå blommor. Höstane- monen, A. hupehensis, däremot blom- mar inte förrän under sensommaren. En underbart vacker perenn med enkla eller fyllda blommor på långa stjälkar. Blommorna finns i olika nyanser av rosa men den snyggaste av dem alla är den rent vita sorten ’Honorine Jobert’, A. x hybrida, stor höstanemon.
Även tovsippan, A. sylvestris, är en verklig prydnad i trädgården. Vackert vita blommor och mörkgröna, fliki- ga och ludna blad som står kvar efter
blomningen, till skillnad mot vitsip- pans. Tovsippan är en utmärkt försom- marblommande perenn som ofta får ett nytt flor på hösten. Tovsippan är också Ölands landskapsblomma.
”Att följa vitsippans väg genom den första gurkgröna och strax därpå trägula nedåtböjda knoppens olika stadier och till dess blomman först slår ut: liten och me- longröngul under de första timmarna, men sedan svällande och fyllande sig, med stri- diga nyanser av strålguld mot vitt, det är vackert och värt sin tid.
Från detaljen kan man sedan, plötsliga- re än man vet, se ut över en äng av full- blommig vit skönhet, som breder sig vida omkring med vita vikar mellan stammar- na. Svalka, vithet och renhet. Den friskt vårgiftiga stjälklukten, den känner vi igen; och blåsten som buktar och bankar i sipp- mattan.”
Ur Intåget av Harry Martinson (Midsommardalen, 1938).
www.svenskbotanik.se
   46
COUNTRY SMART
  

















































































   44   45   46   47   48