Page 17 - Jälmers Ur
P. 17

Det  nns många samlare som lägger stort en- gagemang i att samla på klockor. Vissa samlar planlöst och köper och säljer klockor frekvent, medan andra samlar för att fylla sin klocklåda med klockor från exempelvis en speci k tillverkare, tidsperiod eller utifrån ett speci kt användningsom- råde. För den oinvidga kan det tyckas konstigt, men för klocknördar är det ett fullt normalt be- teende.
Kunskapen och jakten driver varandra framåt i växelverkan och varje samlare har sina knep för att navigera fram i sin egen miljö.
I detta nummer intervjuar vi en klocksamlare som snöat in på Breitling och som berättar varför just Breitling blivit fokus i samlandet.
Hur kommer det sig att du fastnat för att samla på klockor från just Breitling?
–Jag försöker hitta ovanliga modeller. Jag går igång på limiterade modeller, speciella urtavlor, klockor som är svåra att få tag på,  na äldre klock- or och sådant. Vad jag är inne på för stunden varierar. Åttio- och nittiotalets Chronomat har jag samlat lite extra på. Det  nns väldigt roliga tavlor hos de modellerna. Jag kallar dem för Ufon, om man tittar på dem från sidan ser de precis ut som  ygande tefat. Modellen var ju den första klock- kärleken så att säga, och nu kan jag äntligen köpa alla de jag ville ha som yngre. Dessa mod- eller har ju dessutom gått och blivit lite semi-vin- tage och kult nu.
–Jag har gillat klockor sedan jag var liten grabb och i grundskolan var det mycket Casio. Sedan kom jag upp i tonåren och som så många an- dra tonåringar ville jag såklart vara så cool som möjligt. Detta var under nittiotalet och inte mycket var coolare än Breitling det årtiondet, för mig var Breitling synonymt med en bra klocka.
–Jag ville såklart ha en dåtida Chronomat med liten UTC-klocka1* på Rouleaux-länk men det hade jag inte råd med. Jag köpte mig en autom- atisk Colt, en  n liten klocka som jag fortfarande har kvar. Sedan dess har det bara fortsatt. När jag gillar något så brukar det fastna. Jag upptäckte ganska fort att Breitling är mycket mer än bara ett hä igt varumärke. Dels så gör de idag riktigt bra klockor, men de har även en rik historia med fan- tastiska vintage-klockor. Mängder av spännande och ovanliga modeller  nns där ute.
Har du något mål med ditt samlande? Exempel- vis att äga alla modeller inom ett visst segment?
–Jag har tre Chronomat som är det lilla extra för mig. En av de tidigaste av referens 769 från 1942/43 med “Fab Suisse”-tavla istället för de sen- are som kom med “Swiss Made” på tavlan. Min andra favorit är en av de tidigaste “Ufo-modeller- na”, referens 81950, nummer 425 i tillverkningen från 1984, med den AOPA2* - inspirerade loggan tillsammans med det gamla B:et på tavlan. Sist men inte minst en helguld 81950 från tidigt åttio- tal som är orörd med delar av den gamla, sköra plasten kvar på bakboetten.
Vilken modellserie tycker du bäst om och varför?
–Helt klart Chronomat. Det är en klassisk serie som har hängt med sedan mitten av andra världskriget fram till idag. De tidigare modellerna är dessutom det designmässiga ursprunget till Navitimer. Det osar Breitling om Chronomat oav- sett om man väljer en 70 år gammal kämpe eller en sprillans ny.
1* UTC-klocka: En miniklocka som integreras i länken och ger möjlighet till att visa en extra tidszon. Moderna UTC-moduler från Breitling är digi- tala men tidigare modeller hade analog visning.
17


































































































   15   16   17   18   19