Page 47 - dekker
P. 47
Jodenvervolging
Amsterdam kende vóór de Tweede Wereldoorlog een omvangrijke joodse gemeenschap.
De Tweede Wereldoorlog was de grootste tragedie in de geschiedenis van de stad. Ongeveer 110.000 Amsterdammers werden vermoord of serven aan de gevolgen van de oorlog en de bezeng. De Jodenvervolging begon in Amsterdam in januari 1941. Ongeveer 75.000 Amsterdamse joden overleefden de bezengsjd niet.
De bekendste joodse onderduikster ter wereld, Anne Frank, woonde aan het Merwedeplein totdat zij met haar familie in 1942 onderdook aan de Prinsengracht. Door verraad werd zij in 1944 ontdekt. Zij serf aan uitpung en/of vlektyfus in het concentraekamp Bergen‐Belsen.
De Hongerwinter
De hongerwinter eiste een hoge tol in de grootste stad van het land, die op geen enkele manier voldoende bevoorraad werd. Als gevolg van de Spoorwegstaking die begon in september 1944, en de daarop volgende weigering van de bezeer om voor de voedselvoorziening van West‐Nederland in de winter 1944‐'45 ondersteunende maatregelen te nemen, serven daar 20.000 mensen.
Wij herinneren ons de verhalen van onze moeder, die op de fiets (zonder luchtbanden) de boer op ging in Noord Holland, om voor de boeren te naaien, in ruil voor voedsel voor de familie.
Vergeleken met diverse andere Nederlandse steden was de fysieke oorlogsschade door directe oorlogshandelingen in Amsterdam gering. De meeste schade werd veroorzaakt in 1943 jdens de Bombardementen op Amsterdam‐Noord, waarbij ruim 200 mensen omkwamen.
47