Page 323 - Demo
P. 323

אם מתקרבים לכיכר, אפשר לראות כיתוב מעניין על גבי הפסל. "נפשי ישובב ינחני במעגלי צדק למען שמו".
זהו פסוק מתוך פרק כ"ג בספר תהילים. הפרק פותח במילים "מזמור לדוד ה' רועי לא אחסר,
בנאות דשא ירביצני על מי מנוחות ינהלני."
המשורר מדמה את האל לרועה צאן נאמן, רגיש. דואג לצאן הרך, מוביל אותו למי מנוחות ולנאות דשא. כלומר דואג לצרכים הגשמיים של הצאן. דשא ומים. לא סתם דשא. אלא נאות דשא. וגם לא סתם מים אלא מי מנוחות. כל אלה הם צרכים גשמיים.
לרועה הנאמן אין די בסיפוק הצרכים הגשמיים. הוא מנחה את הצאן גם לעולם של מוסר, לעולם של צדק."ינחני במעגלי צדק".
בהתקיים כל אלה הצאן מגיע למצב של רגיעה נפשית. "נפשי ישובב". איזה ניסוח נהדר. הגוף, הנפש והמוסר כולם דרים בכפיפה אחת. כמו משולש. בקודקוד האחד שלו הצרכים הגשמיים (דשא, מים). בקודקוד השני המוסר ובקודקוד השלישי - שלוות הנפש.
נחזור שוב למושג "מעגלי צדק". נתאר בעיני רוחנו את החוק במרכז המעגל. כל פרט, כל נקודה על גבי המעגל עצמו נמצאת במרחק שווה מהמרכז. נמצא כאן במובלע רעיון כל כך חשוב בכל שיטת משפט. הרעיון של שיוויון בפני החוק. כולם שווים בפני החוק.
נשים לב לכך שהמשורר מדבר על "מעגלי צדק". לא מעגל, אלא מעגלים. לכל אדם יש מעגל צדק שלו. ראיית הצדק של כל פרט ופרט מושפעת ממיגוון עצום של מצבים, חוויות והתנסויות. כתוצאה מכך, אין ולא יכול להיות, ספר חוקים כל כך מפורט שיכסה את המיכלול הכמעט
אינסופי של מצבים וחוויות שהחיים מזמנים.
הרבה פעמים דיברנו בבית על השאלה אם אפשר שמחשב יחליף שופט. לעניות דעתי, מחשב יוכל להחליף שופט רק כאשר אנחנו, בני האדם נבין לעומקה מהי תחושת הצדק. אך לא די בכך. כדי שמחשב יוכל להחליף שופט, צריך לנסח תחושה זו בשפת המחשב, כלומר בשפה פורמלית. מהמעט שאני יודעת בענייני מחשב אנחנו, בני האדם, לא שם. בעתיד – מי יודע. העתיד הזה יכול להתרחש ממש מחר. אבל בינתיים, השופט ולא המחשב, הוא זה שצריך לשקול
כל כך הרבה גורמים במאזני הצדק.
324























































































   321   322   323   324   325