Page 79 - Hand in Hand - Editie 7
P. 79
HENKS FEYENOORD-HISTORIE
Detop8
8. Het eerste jubileumboek vind ik meteen ook het mooiste. Voor het 25-jarig jubileum in 1933 zijn kosten noch moeite gespaard om een schitterend uitgegeven boek samen te stellen. Gebonden, op glimmend papier, waardoor de foto’s mooi tot hun recht komen.
Het boek telt maar liefst 448 pagina’s. Waar dit jubileumboek ooit door veel verzamelaars werd gezocht, zie je het tegenwoordig vaak voorbijkomen. Er was wel een speciale editie, in
leer gebonden, voor spelers en bestuursleden, die heel bijzonder is. Ook de stofomslag zie je zelden. Doordat de gewone editie door met name internet sterk in waarde daalde, is de stofomslag inmiddels duurder dan het boek zelf. Mijn exemplaar heb ik ooit geruild met een bevriende verzamelaar. Op foto 1 zie je de reguliere editie, de stofomslag en de lederen uitgave. (foto 1)
7. Het Opel boekje. Het is niet
bijzonder vanwege de inhoud of de uitvoering, maar alleen door het
aantal exemplaren, dat in omloop is
en de toedracht hiervan. Dit boekje, uitgegeven door Feyenoord en sponsor Opel, bevatte dusdanig negatieve passages over de club en met name Willem van Hanegem dat het toenmalig bestuur eiste dat Opel het boekje uit
de handel nam. Aangezien de totale oplage niet vernietigd werd, is dit een veelgezocht boekje. (foto 2)
6. Ernst Happel. Een hele leuke uitgave is een miniboekje over Ernst Happel. De titel luidt ‘Oog in oog met Ernst Happel’ en is een soort minibiografie. Het is nauwelijks een boekwerk te noemen, het telt slechts 16 pagina’s. De inhoud is ook niet bijzonder. Maar ja, verzamelaars willen nu eenmaal graag compleet zijn. (foto 3). Deze legendarische Feyenoord-trainer is later meermaals geportretteerd in vooral buitenlandse boekwerken.
5. Kampioenschapsboekje.
Dit is het eerste ‘boek’ over Feyenoord.
Eigenlijk ook een vrij klein boekwerkje van slechts 48 pagina’s, dat je niet vaak ziet. Het is een boekje van het afdelingskampioenschap van 1931- 1932. Ik vond dit boekje in een doos vol Feyenoord-boeken op de Vrijmarkt op Koninginnedag jaren geleden, gewoon hier vlak bij mijn huis. Ook het Happelboekje zat in die doos, waar verder alleen maar troep in zat zoals boeken over het Nederlands Elftal, EK-boeken, Koeman en Koeman, enzovoorts. De verkoper wilde die twee boekjes niet los verkopen, dus ik moest de hele doos kopen. Dat had ik er graag voor over, al moest ik wel die zware doos naar huis dragen. Thuis heb ik de twee boekjes eruit gehaald en de rest gelijk in een doos voor de kringloopwinkel gestort. (foto 4)
4.Feyenoord vliegt naar Curaçao.
Die hebben we al eens eerder behandeld, maar het blijft een bijzonder boekwerkje. Het is eigenlijk een special van De Feijenoorder, dus eerder een tijdschrift dan een boek en ook met
28 pagina’s niet heel lijvig. Lange tijd was dit het meest gezochte boek onder Feyenoord-supporters. Het kreeg
een beetje een cultstatus. Omdat alle leden en donateurs van Feyenoord een exemplaar gekregen hebben, is het toch minder zeldzaam dan we eerst dachten en vooral op internet zie je het nu steeds vaker opduiken. Er is echter een andere uitgave van De Feijenoorder van dit boekje en die is wel echt zeldzaam. Deze uitgave zoek ik zelf ook nog.
3. 50 jaar Stadion. Dit boekje,
eigenlijk een brochure en bij menig verzamelaar niet bekend, is uitgegeven ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling in ‘Wijkmuseum Hillesluis’ in 1987. Slechts verkrijgbaar aldaar en in zeer beperkte oplage. De brochure telt slechts 8 pagina’s. (foto 5)
1. De vlaggen uit! Het meest bijzondere drukwerk vind ik toch wel deze krant. Het is geen boek, maar wordt wel algemeen beschouwd als onderdeel van de rijke Feyenoord-bibliografie. Het was een uitgave ter gelegenheid van
het gereedkomen van het stadion in juli 1936. Wat voorbarig, want De Kuip werd pas op 27 maart 1937 geopend. Je komt deze krant slechts heel zelden tegen en ook ik zou hem nog graag aan mijn verzameling toevoegen.
Enerzijds opmerkelijk dat deze
zo schaars is, aangezien de krant
gratis werd bezorgd in Rotterdam en omstreken. Anderzijds is het merendeel waarschijnlijk in de kachel beland tijdens de oorlogsjaren. (foto 7)
Bovenstaande is slechts een greep uit het enorme aanbod over de afgelopen bijna 117 jaar en misschien komt er nog wel eens een deel II. Als ik het in deze aflevering heb over bijzondere boeken, dan bedoel ik dat vooral vanwege de verzamelwaarde. Uiteraard zijn er vele, andere onvermelde boeken, die het predicaat bijzonder verdienen. Denk eens aan het XXL-boek, waarmee Feyenoord zich Europees op de kaart zette, maar ook de grootste krant ooit, die een vermelding verdiende in het Guinness Book of Records.
Je eigen favoriete Feyenoord-boek blijft, net als je favoriete Feyenoorder, een persoonlijke keuze en zo hoort
het ook. Als laatste wil ik iedereen die geïnteresseerd is in het ontstaan en
de historie van onze club aanraden de boeken van Jan Oudenaarden te lezen. Wat begon als trilogie heeft inmiddels twee vervolgdelen gekregen en hierin loodst de bekende columnist, dichter, schrijver en oer-Feyenoorder ons
door de diverse tijdperken van onze club. Helaas is Jan ons recentelijk
veel te vroeg ontvallen, maar er is een manuscript van deel 6 en hopelijk zal dit ooit postuum worden uitgegeven.
Heb jij interessante verzamelitems voor het museum van Henk Schuiten? Mail naar:
sansiro1970@gmail.com
MAART 2025
79