Page 77 - Binnenwerk_OH18.indd
P. 77

 Products, ExxonMobil en Shell die van hun CO2 af moeten, hebben erop ingetekend. Na 15 jaar is het gasveld P18 vol met CO2. "Ja, we zijn al uitverkocht. En daarom komt er na 2026 waarschijnlijk een tweede pijpleiding vanaf het compressiestation naar lege gasvelden 200 kilometer verder op de Noordzee, onder meer lege velden van onder andere Shell en TotalEnergies. Dat project heeft de naam van de vierde musketier gekregen, Aramis. ’’
En waar bij Porthos het Havenbedrijf, Gasunie en EBN, elk met overheidsaandeelhouders de moederbedrijven zijn, is Aramis een samenwerking van EBN, Gasunie, TotalEnergies en Shell.
‘Ik hoef niet meer te werken, maar het mág nog wel.’
Hans Meeuwsen kan er nog wel 15 jaar zoet mee zijn. Hij
is in de zestig, maar heeft geen zin pensionado te zijn en achter de geraniums te gaan zitten. Hij vindt het veel te leuk
een bijdrage te leveren aan een duurzame toekomst van de Rotterdamse haven en ver daarbuiten.
Thuis wordt door zijn echtgenote ook nog niet al te hard geroepen dat-ie nu maar eens moet stoppen met werken. "Nee, ik hóef niet meer te werken, maar het mág nog wel,’’ zegt hij lachend.
Naast de aanvoer via een pijplijn in de Rotterdamse haven wordt er ook gekeken naar aanvoer van CO2 via schepen. Gasunie en Vopak werken aan CO2 Next, een overslagterminal met beperkte opslag van vloeibaar CO2.
Meeuwsen: "Schepen vanuit het achterland kunnen zo via de rivieren en mogelijk short-sea CO2 in tanks aanleveren Zo kan ook de industrie in België, Zeeland of zelfs Limburg CO2 afvangen en een bijdrage leveren aan landelijke CO2-reductie.
Tegen de tijd dat we klimaatneutraal produceren,
rond 2050, kan door CO2-opslag zelfs netto CO2 uit
de atmosfeer worden gehaald en hebben de musketiers Porthos en Aramis al die jaren ervoor al hun
waarde bewezen.’’
ONZE HAVEN • 77





















































































   75   76   77   78   79