Page 70 - ONZE HAVEN 16
P. 70

“Ja? Vind je het wat?” Met twee handen in zijn middel staat Danny Coppenrath in het bedrijfspand dat hij met zijn compagnons een paar maanden geleden betrok. Uiteraard in Spijkenisse, want daar liggen de roots én het hart. Beneden is een grote opslag, waar onder meer de mobiele ‘Baron’ bar staat die vanmiddag mee naar Keulen mag voor een festival. Een grote vergadertafel in de afgeschermde ruimte links. Aan de muur hangt een metershoog
portret van opa. Boven treffen we nog meer foto’s van ‘opa Coppenrath’, naast een landkaart met daarop alle verkooppunten van Baron Rum en een kalender met alle voorbije en aankomende events waar de mannen bij zijn. Van events van Oger en Mosselen aan de Maas tot grote feesten in Maassilo.
Uit bed gebeld
Een familiebedrijf? Dat is het zeker, zegt Danny. Het verhaal van Baron Rum leest als een avontuurlijk jongensboek. Eigenlijk - ondanks de oprichting van het bedrijf in november 2020 - begon dat al in 1953. Wil Coppenrath (1935) werkte als roeier in de Rotterdamse haven. Na een lange dienst, en met een vrije dag in het vooruitzicht,
werd hij ’s nachts uit bed gebeld. Er kwam een late boot binnen, kon hij nog éven... Met een zucht deed Wil wat hem gevraagd werd. De kapitein was hem zo dankbaar dat hij een karaf spiced rum weggaf, niet wetende wat dat vriendelijke gebaar in gang zou zetten. De rum smaakte de jonge roeier zo goed dat hij de volgende dag op zoek ging naar de schipper om meer te weten te komen. Helaas was de gulle gever toen al gevaren.
“Mijn opa heeft dit verhaal talloze malen verteld”, glimlacht Danny. “In de jaren die volgden, is hij altijd blijven zoeken naar die ene specifieke rum. Hij ging langs slijters, bezocht proeverijen, dronk rum tijdens zijn verre reizen... Nooit vond hij díe ene rum. Tot zijn bezoek aan Spanje...”
Danny runde destijds een barbershop in Spijkenisse. Opa kwam eens in zijn stoel zitten en liet hem de rum uit Spanje proeven - die kwam in de buurt van de rum die hij van de schipper had gekregen. “Opa zei toen tegen me: ‘Weet
je wat nou echt mijn droom is, Dan, voor ik straks de pijp uitga? Om die rum zoals ik die destijds dronk op de markt te zetten.’ Ik riep meteen: laten we het doen, opa!”
En zo geschiedde. Dennis de Man, een neef, kwam aan boord en ook Danny’s beste vriend Robbert de Vos - en later diens vader Pieter - kregen een aandeel. Het bedrijf werd opgericht op opa’s geluksdag: vrijdag de 13e.
Geluksdag
Maar eerst moest die rum er natuurlijk komen. “Met de rum uit Spanje als startpunt zijn we gaan proeven”,
vertelt Pieter, die zich inmiddels bij het gesprek heeft gevoegd. “Tot opa riep: dit is ‘m! Het is uiteindelijk een blend geworden van rums uit de Dominicaanse Republiek, Barbados en Gyana. Het wordt gebotteld in Schiedam, door Herman Jansen - daar troffen we een goede, fijne partner.”
Pieter herinnert zich de start van het bedrijf nog levendig: “Het was in de tijd van corona, alle horeca zat dicht, maar de slijterijen liepen goed. Die gingen we af om onze naam uit te bouwen. In Spijkenisse waren we al bekend - daar waren we in no time een hit. Social media ontplofte. We verkopen inmiddels aan meer dan 180 slijterijen door het hele land en zijn bij dik zeventig horecazaken verkrijgbaar. Van NHOW en 1NUL8 tot Crazy Pianos in Scheveningen en de Madero Ocean Club op Curaçao.”
Baron Rum ontwikkelde ook een aantal cocktails, waarvan de bekendste - Mango NR.5, vernoemd naar opa’s lievelingsliedje - inmiddels een hit is op feesten
en festivals.
Sweet taste of success
Laten we het eens hebben over die bijzondere fles. Een doorzichtige kroondop, die onmiddellijk een gevoel van nostalgie oproept. Het logo bestaat uit een zwart kroontje. Op het etiket staat een blauwe berg afgebeeld, met een slingerend pad naar de top. Want: die top bereik je nooit in een rechte lijn. Pieter: “De weg naar succes - of eigenlijk het behalen van je doelen, of ze nu zakelijk of persoonlijk van aard zijn, groot of klein - gaat met ups en downs. Maar als je zo’n succes behaalt, stelde opa, moet je dat in stijl vieren. Hij deed dat graag met een glaasje rum, omringd door mensen die hem lief waren of op weg hadden geholpen.” Pieter draait de fles in zijn handen, toont het lampje aan de onderkant. Met een druk op de knop is de weg naar de top van de berg verlicht. “Geinig he? Die lampjes laten we uit China komen.”
Goud
We kunnen met een gerust hart zeggen dat het goed gaat met Baron. Onlangs won het bedrijf zelfs de Londen Spirit Competition, waar mensen van over de hele wereld komen proeven. Ook in Amerika wonnen ze zilver. “Nu gaan we voor goud”, zegt Danny niet zonder trots.
Maar de mannen doen meer dan slechts rum verkopen. Ze lopen feesten en festivals af, onder de vlag van Baron on tour, waar ze hun eigen bar neerzetten. Danny en Robbert zaten allebei al in de feesten, dus die stap was een kleine. Met Baron Agency helpen de jongens andere bedrijven hun marketing en social mediastrategie op te zetten. Dat verklaart de grote vergadertafel beneden.
Dat Baron in korte tijd in het bloed is gaan zitten, blijkt wel uit het feit dat Danny het logo op zijn arm heeft laten
70 • ONZE HAVEN













































































   68   69   70   71   72