Page 14 - Veiligheidsregio Rotterdam - Rijnmond | Samen 05
P. 14

 TEKST NIENKE LANDRÉ BEELD LENNAERT RUINEN
Wat vind jij van...
... de energie- transitie
op jouw werkplek?
De VRR heeft verduurzaming en de energietransitie aangemerkt als beleidsprioriteit. Dat betekent dat de opzet, uitvoering en
aard van ons werk de komende jaren verandert. Soms zijn het veranderingen die bijna vanzelf gaan, soms zal het ingrijpend zijn. Welke veranderingen zie je nu al op je eigen werkplek of verwacht
je de komende tijd? En hoe kijk je daar tegenaan? We vroegen het drie collega’s.
14
 KENNETH VAN VEEN
COÖRDINATOR TEAM BRAND- EN INCIDENTENONDERZOEK VEILIGHEIDSREGIO’S ROTTERDAM-RIJNMOND EN ZUID-HOLLAND ZUID
“We zien regelmatig branden met recent aangelegde zonnepanelen. De oorzaak van zo’n brand zit ‘m vaak in een slechte aanleg. Ben je een beetje handig, dan mag je zonnepanelen zelf installeren. Die cowboymarkt zou echt moeten veranderen, maar dat kan wel even duren.
Een ander probleem is het almaar groeiende gebruik
van accu’s. Elk huishouden heeft wel zo’n 200 apparaten waar een accu in zit: tablets, telefoons, laptops.
En die dingen falen regelmatig. Mensen vervangen bijvoorbeeld eigenhandig een accu, of laden hun telefoon onverantwoord op met slechte opladers. Soms ontdekken ze het zelf als zo’n accu vlam vat en kunnen ze de brand zelf blussen. Maar als het echt misgaat, moeten wij langskomen.
Accu’s zitten ook in elektrische deelscooters. ‘Strooiscooters’ noemen wij die thuis, want negen van de tien keer liggen ze ondersteboven in een wijk. Die accu’s zijn heel gevoelig: als een scooter hard wordt omgegooid, kan de accu problemen krijgen en in de fik vliegen.
Ik verwacht in de toekomst nog veel vaker incidenten met accu’s. Nu gaat het meestal nog om relatief kleine incidenten. Als we straks allemaal elektrisch rijden, wordt dat wel anders. Als een elektrische auto in de brand vliegt, moet daar lange tijd veel water overheen om de energie kwijt te raken. Daar kunnen wij als brandweer nu nog niet zo veel mee. We onderzoeken continu hoe we hier mee om kunnen gaan en of we er de juiste middelen en materialen voor hebben. We evalueren dus onze eigen incidenten om te zorgen dat we veiliger onze inzetten kunnen plegen.”
samen 05
 

















































































   12   13   14   15   16