Page 35 - Hand in Hand - Editie 6
P. 35
Jørgen Kristensen, stijf links, scoort met zijn rechtervoet tegen Telstar in mei 1975. Feyenoord wint met 4-1. Kristensen wordt geportretteerd in een boek dat onlangs uitkwam.
DE OPERA
Wie erbij was, of zelfs aan heeft meegewerkt, vergeet het nooit meer.
In 2015 werd in en rondom De Kuip
en op het toenmalige Varkenoord
een unieke voorstelling gegeven: ‘Feyenoord, de Opera’. Het publiek
liep in een lange stoet met de zangers en acteurs mee van de ene naar de andere plek, luisterend naar verhalen van onder anderen Gerard Meijer op hun koptelefoon, en zo nu en dan luid (mee)zingend. Dit was pure Feyenoord- beleving op een manier die niet eerder was vertoond. Met dank ook aan de vele supporters die meehielpen om de voorstelling tot een doorslaand succes te maken, onder wie Hans Fortuin, Janneke Dik, Ellen Mannens, Nicole Bonte, Gert-Jan Kooreman en Gerda en Frans Lems.
Ook opera- en musicalzangeres
Francis van Broekhuizen, die destijds een van de hoofdrollen vertolkte, is
de Feyenoord-opera niet vergeten. In haar nieuwste boek wijdt ze er een kort hoofdstuk aan. Francis was altijd al voor Feyenoord en genoot ervan als haar vader met glinsterende ogen vertelde over de gouden tijden met Coen Moulijn. Maar door de opera is Francis nog een heel stuk fanatieker geworden in haar gevoel voor onze club, schrijft ze.
Een bijzonder moment was voor Francis een lied dat zij ten gehore bracht bij het standbeeld van Coen Moulijn, de held van haar vader. “Terwijl ik daar zong, zag ik de Feyenoord-liefhebbers staan. De saamhorigheid van de supporters en hun liefde voor Moulijn hadden iets heel
ontroerends.” Nadat haar vader de voor- stelling heeft bijgewoond en meebeleefd, glinsteren zijn ogen weer als vanouds, ziet Francis. “Vanaf dat moment was ik ook bevangen door het Feyenoord-virus. En dat gaat nooit meer over.”
JAREN 70
Schrijver Harry Walstra heeft een fascinatie voor de jaren 70 én voor Duits voetbal. Beide komen samen in een nieuw verschenen verhalenbundel. In het boek portretteert Walstra diverse grootheden, waarbij hij zijn voorkeur voor Feyenoord niet onder stoelen of banken steekt.
Gaandeweg komen onder anderen Aad Mansveld, Jørgen Kristensen en Ruud Geels voorbij. Daarnaast heeft Walstra toestemming gevraagd, en gekregen, om een in februari 1977 gepubliceerd interview met Willem van Hanegem opnieuw te plaatsen. Dit explosieve verhaal is destijds geschreven door Frits Barend en Henk van Dorp. Willem maakt tegenover dit duo van zijn hart geen moordkuil. Hij is vertrokken naar AZ en kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn voorgaande seizoen bij Feyenoord. Het doet hem pijn.
“Vorig jaar”, vertelt Willem, “waren we met Feyenoord nog volop in de race
om het kampioenschap. Dan zag ik die gasten op de training lopen en deden ze er geen godverdomme aan. Als ik er iets van zei, riepen ze: ‘ach ouwe lul, bemoei je er niet mee, jij bent toch uitgespeeld’. (...) Als ik die gassies op zondag bezig zag, ergerde ik me blauw en als je er iets van zei, was je negatief ingesteld.”
Francis van Broekhuizen:
‘Schandalig mooie opera. Muzikale en persoonlijke verhalen’
256 pagina’s / 21,99 euro Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Harry Walstra:
‘Willem, Wolfgang en andere vedettes uit de jaren 70’
164 pagina’s / 17,95 euro Uitgever: Tammo
Te bestellen via: harrywalstra@hotmail.com
FEBRUARI 2025
35