Page 13 - Loodswezen Aktueel mei 2020
P. 13
Een dag uit het leven van
Peter van Dijk
Hoofd varende dienst regio Rijnmond
Binnen het Loodswezen zijn er drie ‘hoofden’ varende dienst. Rob Vliegenthart (regio Scheldemonden), Jan Bregman (regio IJmond/Noord) en Peter van Dijk (regio Rijnmond). In deze functie zijn zij verantwoordelijk voor de operationele beschikbaarheid van de tenders en van het personeel in hun regio. Te alle tijde moeten er voldoende tenders inzetbaar zijn om zeeschepen van en naar onze havens te loodsen. Een taak die niet voor niets als ‘primair proces’ in onze samenleving wordt aangemerkt. Maar wat houdt die ‘operationele beschikbaarheid’ precies in en welke uitdagingen worden dagelijks overwonnen? We vragen het Peter van Dijk van de regio Rijnmond (gestationeerd aan de Pistoolhaven).
Wat doet een ‘hoofd varende dienst’ in regio Rijnmond?
“Ik ben met mijn team verantwoordelijk voor de beschikbaarheid van de vaartuigen ten behoeve van de loodsen in onze regio. Wij hebben daarvoor een grote loodsboot, 3 tenders en één reserve tender beschikbaar. De tenderdienst in onze regio bestaat uit 45 man. De meeste mensen werken op onze grote loodsboot.
We werken daar met 2 ploegen van 18 man. Daarnaast hebben we op de tenders 15 ploegen van 3 man, bestaande uit een kapitein, stuurman en een gezel. De gezellen werven we meestal via een uitzendbureau, het merendeel van de andere medewerkers zijn bij ons in dienst.”
“’Eventjes ergens bunkeren’ zit er niet in”
Heeft de coronapandemie effect op je werk?
“Jazeker. Op de schepen hebben we allerlei maatregelen getroffen. Van het vaak desinfecteren en schoonmaken van de werkplekken tot het plaatsen van flexibele plastic gordijnen. Ook hebben we met het Crisisteam afgesproken dat we voorlopig niet meer dan 6 loodsen tegelijk vervoeren en dat zij zoveel mogelijk afgeschermd zijn van de bemanning. Allerlei maatregelen en afspraken om ervoor te zorgen dat we de kans op verspreiding van het virus tot een minimum beperken. “
Wat maakt je baan leuk?
“Als hoofd varende dienst heb je – met je team – een grote diversiteit aan taken. Onze collega’s van Bemanningszaken zorgen er bijvoorbeeld voor dat de juiste collega’s
op de juiste plek zijn. We stemmen regelmatig af met de managers operaties en de loodsdienstcoördinatie over de inzetbaarheid van vaartuigen en bemanningen. Ook overleggen we met de Technische Dienst over technische zaken als het vervangen
van leidingen, pompen etc. bij storingen. Maar houden ons bijvoorbeeld ook bezig met logistiek en planning. Onze schepen varen als enige organisatie in Europoort op biobrandstof; dat betekent dat we niet zomaar ergens kunnen bunkeren maar dat heel goed moeten plannen zodat we altijd voldoende brandstof hebben voor onze schepen. Zeker als je zo’n 60.000 liter per week verbruikt.”
“Daarnaast hoort onderhoud ook tot ons takenpakket. We zijn bijvoorbeeld aan de Berghaven bezig met het ombouwen van de fendering van de loodsbootsteiger. Aan de kop van de haven waar de loodsboot ligt vervangen we de huidige dobbers voor een vaste fendering in week 21. Ik doe dit werk nu 11 jaar, maar heb me nog geen dag verveeld.”
Aktueel 13