Page 81 - Gers! editie 32
P. 81

  Gers!
83
Al het materiaal
dat de wereld geeft,
wordt hergebruikt
DUURZAMER ROTTERDAM
 Mark Boninsegna Lenny Oosterwijk
Tekst Beeld
Was hij vroeger journalist en de man achter Rotown en Nighttown, tegenwoordig is Fons Burger vooral schrijver en activistisch ondernemer. Hij zet zijn energie liever in voor de wereld, dan alleen voor hemzelf. Burger is katholiek opgevoed en leerde al snel over ongelijkheid. Toen hij tien was zag hij de beelden van de hongersnood in Afrika; hij ging oude kranten ophalen om geld in te zamelen voor noodhulp. Hij moest als katholiek immers ‘voor zijn naasten opkomen’. Als journalist werkte Burger later veel met de Novib aan ontwikkelingsprojecten. Zo liet hij mensen thuis zien wat er op tien uur vliegen in de wereld gebeurde. Burger: “Doordat ik die ongelijkheid zag, ging ik steeds meer conflictgebieden opzoeken. Ik had het idee dat het dáár gebeurde. Zo ben ik ook de broer van Che Guevara tegengekomen: Roberto Guevara. Hij zat bij een verzetsbeweging in Argentinië die het regime van Videla en zijn vrienden omver wilden werpen.”
2125
In zijn laatste roman 2125 beschrijft Burger een maatschappij zoals die over honderd jaar zou kunnen zijn: ‘De hoofdpersoon laat zich in coma brengen, wat het verouderingsproces stopzet. Hij wordt na honderd jaar door artsen wakker gemaakt in een utopische wereld, met een volledig circulaire maatschappij. Het voedsel wordt rond de steden verbouwd, waardoor het vervoer van deze producten tot een minimum wordt beperkt. De rest van de producten worden geprint. Al het materiaal dat de wereld ons geeft, wordt hergebruikt. Zelfs de menselijke ontlasting.”
Circulair leven
Zelf probeert hij ook zo circulair mogelijk te leven. “Ik heb een huis in Spanje en in het begin had ik echt een stuk woestijn om me heen. Dat probeer ik te veranderen in een permanent paradijs. Zo ben
ik bezig met permacultuur. Daarmee verrijk je de aarde met datgene wat groeit. Wij maken compost en zuiveren het rioolwater van ons huis waar we de tuin weer mee besproeien. En de drap die van het zuiveringsproces overblijft, de ontlasting zeg maar, gebruiken we als meststof. Daardoor kan het land ons een groot deel van het jaar voeden. Er groeien bij ons appels, peren en courgettes. We hebben kippen loslopen en ik ben een wijngaard begonnen, zodat ik binnenkort ook nog mijn eigen wijn kan maken.”
Ook in Rotterdam probeert Burger zo circulair mogelijk te leven. Zo is hij eigenaar van het blok waar onder andere NRC, Scapino ballet, V2 en Worm gehuisvest zijn. “Ik probeer het pand zelfvoorzienend te laten zijn. Dat lukt niet helemaal, want je hebt te maken met een beperkte dakoppervlakte waaronder mensen werken, eten en drinken en uitgaan. Dus dat verbruikt nogal wat energie en in de winter heeft dat nogal wat warmte nodig. We hebben op het dak hybridepanelen gelegd. Dat zijn panelen waar aan de onderkant warm water wordt gegenereerd. Met behulp van een warmtepomp gebruiken we die voor het hele pand. Het is eigenlijk een soort energiecentrale.”
Kasjmier
Naast circulair leven, is Burger ook kasjmiergeiten in Nepal gaan fokken. “Kasjmier is een fantastische stof. Voor wol moet je schapen kaalscheren en dat gaat niet zachtzinnig. Voor katoen zijn duizenden liters water nodig en worden heel veel pesticiden gebruikt. En leer daar hoeven we het helemaal niet over te hebben. Kasjmier kam je van geiten af en die geiten zijn blij dat ze ervan verlost worden. Het mooie is dat je kasjmier in hoge temperaturen kunt dragen, omdat het verkoelt, maar ook bij lage temperaturen, omdat het je warm houdt. Het wast ook zichzelf en dat maakt het extra duurzaam.”


















































































   79   80   81   82   83