Page 39 - Hand in Hand editie 3
P. 39
wel even anders. Ik vind het nu wel lekker, het is wat rustiger waar ik zit, maar vanbinnen gebeurt er van alles.”
Wat is de meest memorabele wedstrijd van Feyenoord die je ooit in het stadion hebt gezien?
“Sowieso Feyenoord-Go Ahead, de kampioenswedstrijd. Het was mooi dat ik die samen met mijn vriendin kon beleven. We konden toevallig nog een kaartje fixen want we hadden toen geen seizoenkaart. Het was mooi, we wisten wel dat de wedstrijd in het voordeel van Feyenoord zou eindigen en de bekroning van Slot was prachtig om te zien. Het is voorlopig het mooiste wat hijzelf bereikt heeft. Ook Feyenoord-Marseille staat hoog vanwege de sfeer. Die opkomst was toen heel bijzonder en het was een magische avond. Je dacht echt:
hè, wat is Feyenoord nu opeens geworden? Het was het bewijs dat we wat op de mat konden leggen en die wedstrijd staat daarom wel bovenaan.”
Hoe ben je in dit vak van clubwatcher, presentator en podcastmaker gerold?
“Ik kende Frank Stout van Rijnmond en die heb ik toen een keer een berichtje gestuurd: “Ik studeer journalistiek dus als jullie een keer iemand nodig hebben, dan hoor ik dat graag.” En toen hadden ze mensen nodig op de redactie voor rondom
de wedstrijden: verslagen schrijven, interviews uitwerken en zelf met de camera op pad gaan om items te maken. Zo ben ik binnengekomen en ging ik freelancen. Ik kende Martijn Krabbendam al van FC Rijnmond. Die zat daar al vaak. Ik heb hem toen een berichtje gestuurd met de vraag of ik stage kon lopen bij VI. Ik werd doorverwezen en uiteindelijk heb ik een mailtje gestuurd waarom ze nog geen podcasts hadden.
Ik was zelf in die tijd helemaal
gek geworden van podcasts. We begonnen bij VI uiteindelijk met Scorebordjournalistiek. Stef de Bont presenteerde dat en Robert Anker deed dat ook heel eventjes. Ik denk dat dat zeven à acht jaar geleden is.”
Je zat dus al vroeg in
die podcastbubbel.
“Jazeker, volgens mij was Kein Geloel toen net begonnen, in het
kampioensjaar. Dus rond die tijd
heb ik alles daarvan geluisterd en ik vond het heel tof dat je over je eigen club heel specifiek iets kon horen.
Ik luister het tijdens het wandelen, tijdens het koken en ik neem ook een boxje mee onder de douche.”
Je luistert naar Kein Geloel
onder de douche?
“Haha, niet alleen Kein Geloel, maar ook naar naar de AD Voetbalpodcast, de NOS Voetbalpodcast. Ik moet zeggen dat het nu zo krankzinnig veel is dat je soms wel even moet kiezen. Maar ik vroeg me af, waarom VI geen podcast heeft. Het is zo’n groot merk. Toen zeiden ze dat
die plannen er wel lagen, maar ze niemand hadden die daar vol op door kon pakken, dus toen heb ik dat gedaan. Toen kwam Freek Jansen terug, die nam de Ajax-podcast mee en zo volgden er meer.”
“Ik deed dat bij VI op freelance
basis, toen ben ik ook voor VI gaan schrijven en kwam de kans om een contract te tekenen. Dat heb ik toen gedaan en nu zijn we alweer drie jaar verder.”
Je bent nu ook clubwatcher van Almere City, hoe ziet je werk
er daar uit?
“Ik ga zoveel mogelijk naar wedstrijden die belangrijk zijn.
Je moet je voorstellen dat als bijvoorbeeld Almere City tegen AZ speelt, ze daar Simon Zwartkruis daar hebben zitten, want die is clubwatcher. Er moet wel iets heel bizars gebeuren bij Almere City wil het relevant zijn. Ze hadden aan het begin van het seizoen geen punt gepakt nog en tegen Groningen pakten ze hun eerste punt. Stel dat ze hadden verloren, dan was het
een heel ander stuk geworden dan nu. Tegen PEC Zwolle was ik er bijvoorbeeld ook weer bij. Dus als er stront aan de knikker is, ben ik erbij.”
Nemen Michel en Martijn je als ervaren journalisten mee in de wereld van het clubwatchen?
“Ze hebben me heel veel lessen gegeven in de afgelopen seizoenen over hoe je iets moet aanpakken. Hoe je schijt aan dingen moet hebben
en niet te veel bezig moet zijn met
wat mensen vinden. Want wat je ook schrijft, iemand vindt er altijd wat van. Al is het helemaal waar, zal er iemand zeggen dat het niet waar is. Hoofdredacteur Freek Jansen geeft dat ook mee. Ga op pad, ‘we’ve got your back’ en ga dingen maken, en maak fouten.”
Heb je ooit de ambitie om dit bij Feyenoord te gaan doen?
“Het lijkt me heel erg mooi. Je kan
je alleen afvragen in hoeverre dat kan. Hoewel alle verslaggevers ooit wel een voorkeur hebben gehad. Het ging vanaf seconde een al van: “Hey, wie ben jij met je Rødecaster (de opnameapparatuur van de podcast red.) en je microfoontje en wat heb je met Feyenoord?” Dan zeg ik niet: “Ik heb er niks mee.” En niemand doet daar ook moeilijk over. Ik zit namelijk ook in de Ajax-podcast en de PSV- podcast. Ze horen me allemaal en ze weten dat ik een voorkeur heb. Maar ik ben ook heel breed in voetbal geïnteresseerd, ik ben alleen maar met voetbal bezig dus dan vlakt dat hele fanatieke wel af. Ik heb ook helemaal geen hekel aan een club; ik heb liefde voor Feyenoord, maar ook voor al het andere voetbal.”
Beschrijf je nu de definitie van een ‘voetbaljongen’?
“Ik weet niet of een voetbaljongen een voorkeur voor een club heeft. Wat denk jij? Ik denk dat het daar wel ontstaat toch? Iedereen heeft wel een voorkeur en daar krijg je de liefde voor het voetbal door en dan gaat het misschien wat breder.”
Stel nou dat we hier over
tien jaar weer zitten; ben
je dan Sjoerd Keizer de podcastmaker, de presentator of de verslaggever?
“Ik merkte dat ik het leuk vond dat ik snel vooruitging met presenteren. Met schrijven was ik al op een bepaald niveau, al word je natuurlijk wel beter, maar door iets nieuws krijg je toch de meeste voldoening. Dicht bij het vuur zitten, vind ik vooral heel leuk. Misschien is het over tien jaar meer de presentatie- en podcastkant opgevallen dan de verslaggeverskant. Maar wellicht
is het als ik langs de lijn sta wel te combineren, dat gaan we zien.”
OKTOBER 2024
39