Page 49 - Hand in Hand editie 3
P. 49
niet in voorzien, kunnen de clubs dit plan blokkeren. Maar bij een overleg
op de kamer van Aboutaleb stemmen
de KNVB en Ajax er direct gretig mee
in. Feyenoord-directeur Eric Gudde is als enige tegen. Aboutaleb schorst de vergadering en voert de druk op Gudde zodanig op, dat deze alsnog akkoord gaat. Een jaar eerder heeft Aboutaleb
de komst van uitsupporters naar de klassieker verboden, al zijn afspraken hierover al gemaakt vóór zijn komst naar Rotterdam. Los van dit alles is en blijft de relatie met Feyenoord vijftien jaar lang slecht. “Aboutaleb is nooit in staat geweest die verhouding goed te krijgen”, concludeert Groenendijk.
Het zeer prettig leesbare boek, dat door de AD-journalist in vijf weken tijd werd geschreven, vertelt — eindelijk — het eerlijke verhaal over Aboutalebs jaren
in Rotterdam. Daarmee is het een stuk geloofwaardiger dan alle hosanna-inter- views en jubelende televisie-uitzendin- gen die de laatste tijd aan het afscheid van de burgemeester zijn gewijd. Als Aboutaleb de moeite neemt om het boek te lezen, en dat doet hij ongetwijfeld, zal dit een ontnuchterende ervaring voor hem zijn. Groenendijk zet zijn hoofd- persoon fijntjes met beide benen op de grond door simpelweg de feiten voor zich te laten spreken. Zeker voor buitenstaan- ders zijn sommige van deze feiten rond- uit ontluisterend. Daarom is het goed dat ze nu voor eens en altijd op papier staan.
‘GOD’
In een onlangs verschenen editie van ‘Hard Gras’, nummer 157, staat onder meer een bijzonder verhaal over een voetballer die in Rotterdam helaas ook als mislukt moet worden beschouwd: spits Clyde Best. De Bermudaan komt in augustus 1977 als huurling naar Feyenoord. Nog geen zeven maanden en slechts vier doelpunten later keert hij terug naar zijn eigenlijke werkgever in Amerika, Portland Timbers.
Schrijver Dick Holstein focust op een ander aspect: op Bermuda is Clyde Best een held, en wordt hij gezien als een god. Dit komt vooral doordat hij al op zeventienjarige leeftijd voor West Ham United gaat spelen. Hij wordt een rolmodel, omdat hij laat zien dat het mogelijk is om als jonge zwarte speler succesvol te zijn in Europa.
Bij Feyenoord kan Best geen potten breken, al bewaart hij dierbare herinneringen aan Rotterdam, vertelt hij in een telefonisch interview.
Kuijt en 10-0
In dezelfde editie van ‘Hard Gras’ staan ook nog opmerkelijk verhalen over Dirk Kuijt en over een jonge NAC- supporter die zijn club in december 1963 met 10-0 ziet verliezen van Feyenoord.
JE SUIS Ahmed
Aboutalebs onvergetelijke burgemeestersjaren in Rotterdam.
PscehterirjfGt sroinednse2n0d0ijk4(vRoottrehredtaAmD, 1. 977)
en in 2019 de Persprijs Rotterdam.
Hij won in 2017 de Tegel, de belangrijkste
journalistieke onderscheiding in Nederland,
PETER GROENENDIJK
Peter Groenendijk: ‘Je suis Ahmed. De Rotterdamse jaren van Aboutaleb’
344 pagina’s / 19,95 Uitgever: ADR Nieuwsmedia www.ad.nl/shop
Dick Holstein: ‘Clyde Best, de Jackie Robinson van Bermuda’ In: Hard Gras nr. 157
112 pagina’s / 12,99 Uitgever: Ambo | Anthos
‘DE VROUW VAN ABOUTALEB ZEGT DAT HAAR MAN VOETBAL EEN SPORT VOOR ASOCIALEN VINDT
OKTOBER 2024
49
Vijftien jaar lang was Ahmed Aboutaleb burgemeester van Rotterdam.
Hij stond op tegen moslimextremisme (‘Rot toch op’) en drugshandel, en loodste
de stad door ingewikkelde crises. Hij werd razend populair in zijn stad en ver
daarbuiten. De beste burgemeester van de wereld, vonden sommigen zelfs.
Maar aan die populariteit gingen jaren vol wantrouwen vooraf. En terwijl het
grote publiek hem in de armen sloot, groeide achter de schermen de irritatie
over zijn extreme geldingsdrang en zijn moeite met kritiek. In Je suis Ahmed
beschrijft Peter Groenendijk, die hem jarenlang op de voet volgde,
JE SUIS
Ahmed
De Rotterdamse jaren van Aboutaleb
PETER GROENENDIJK