Page 55 - Hand in Hand editie 3
P. 55

 HENKS FEYENOORD-HISTORIE
Na het vertrek van Arne Slot naar Liverpool contracteerde Feyenoord na veel touwtrekken met Slavia Praag de Deen Brian Priske. De succesvolle trainer had het door alle transfers en blessures moeilijk in het begin van het seizoen. Het vinden van de juiste basisopstelling bleek een ingewikkelde puzzel. Misschien dat Priske wat kan ontspannen bij de vele legpuzzels van Feyenoord, die in de afgelopen decennia zijn uitgebracht?
Gezelschapsspellen
Al vanaf het begin van de twintigste eeuw zijn er aan voetbal gerelateerde spellen geïntroduceerd en gespeeld.
In de jaren twintig waren de eerste tafelvoetbalspellen in opkomst in Europa en ook in Nederland werd dit een suc- ces. Vooral de tafelvoetbalspellen van sjoelbakkenfabrikant Homas begin jaren zestig en Subbuteo in de jaren zeventig, waren erg populair. Later werden onder de tafelmodellen (metalen) stangen gezet en werden ze een complete rage. Vooral in voetbalkantines en buurtcentra kon je ze terugvinden. Voor de smalle beurs had je blaasvoetbal. Met rietjes en een pingpongballetje en wat zelfgeknut- selde doelen kon je al aan de gang.
Puzzels
Waar spelletjes vaak aan rages onderhevig zijn en vaak net zo
snel weer verdwijnen als ze zijn gekomen, verheugen legpuzzels
zich al honderden jaren in grote belangstelling. De eerste houten puzzels dateren uit de achttiende
eeuw en kwamen overgewaaid vanuit Engeland. Tegenwoordig zijn de meeste puzzels van stevig karton. Vele fans hebben de laatste decennia via de fanshop of online Feyenoord-puzzels gekocht van 500, 1000 of meer stukjes. Er zijn talloze van dit soort puzzels. (foto 1) Ik heb er weleens een uitgelegd, maar persoonlijk boeit dit mij niet zo,
in tegenstelling tot hele volksstammen,
die deze hobby dagelijks beoefenen. Van oud-Feyenoord keeper Ed de Goeij bijvoorbeeld was bekend dat hij gek was op legpuzzels.
Sinds een tijdje zijn er ook 3D-puzzels, van het stadion, de helikopter en
van een Feyenoord-shirt. Ingenieuze constructies van speciaal karton of kunststof.
Prijspuzzel
In het succesjaar 1970 zat er in de single van het eerste elftal bij wijze van reclame een puzzeltje. Een papieren zakje met daarin 5 losse kartonnen puzzelstukjes, waarmee je de letter F kon vormen. Een prijsvraag van tabaksfirma Samson met maar liefst duizend prijzen. Omdat de meeste mensen meededen aan de prijsvraag en het puzzeltje opgeplakt teruggestuurd moest worden, is het puzzeltje vrij zeldzaam. (foto 2).
Voetbalsterren
Voordat er sinds de merchandising rond Feyenoord vanaf de jaren negentig een veelvoud aan verschillende Feyenoord-puzzels te verkrijgen waren, was er al een puzzelserie begin jaren zeventig met de naam ‘Voetbalsterren’. Een aantal vaderlandse coryfeeën
werd hiervoor uitgekozen. Naast onder anderen Johan Cruijff waren dat van Feyenoord Willem van Hanegem en Rinus Israël. Deze puzzels zijn niet superzeldzaam, maar ik vind ze veruit
de leukste qua vormgeving en historie. Ik kreeg beide puzzels vroeger als kind en ze hebben nog steeds een plaatsje in mijn verzameling. (foto 3)
Zeldzaam
Wel zeldzaam is deze puzzel uit
een serie van puzzels van Europese topclubs. (foto 4) Ik kocht deze
ooit op een voetbalbeurs voor drie gulden en ben hem naderhand nooit meer tegengekomen. Hij heeft wat raakvlakken met onze trainer. Zo is
de puzzel afkomstig uit diens eerdere werkterrein België en stamt de puzzel uit het geboortejaar van Brian Priske; 1977. Het is voor mij de meest bijzondere puzzel. Ik hoop dat alle puzzelstukjes dit seizoen op zijn plaats vallen.
De Feyenoord-collectie van Henk Schuiten is de stille getuige van het bekende en minder bekende verleden van onze club. In dit nieuwe seizoen richten we ons op unieke items die herinneren aan memorabele gebeurtenissen, aansprekende tegenstanders en geliefde spelers.
Heb jij interessante verzamelitems voor het museum van Henk Schuiten? Mail naar:
sansiro1970@gmail.com
  OKTOBER 2024
55





































































   53   54   55   56   57